Spanning aftappen?

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
pierre27
Berichten: 208
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 20:11
Locatie: Rucphen

Spanning aftappen?

Bericht door pierre27 » vr 12 jul 2019, 21:29

Goede avond,
ik heb twee daglichten aangeschaft voor mijn Ford Transit 2.2 TDCi Chausson Flash 02.
Nu zoek ik een 12 volt spanning, welke verbonden is met het contactslot, .... dus sleutel eruit, geen spanning.
Zit er in de motorruimte een aansluiting, welke ik mede kan gebruiken, zonder dat de OBD-scanner op tilt slaat.
Bij de stuurkolom zie ik geen enkele draad, tenzij ik natuurlijk de onderkant verwijder, maar daar
wacht ik nog even mee, misschien krijg ik hier op het forum een andere oplossing.
Met vriendelijke groeten,
Pierre

Gebruikersavatar
cor heku
Berichten: 132
Lid geworden op: di 12 jun 2018, 16:53
Locatie: Best

Re: Spanning aftappen?

Bericht door cor heku » vr 12 jul 2019, 22:41

sigarettenaanstekerplug? En dan bij de zekering, natuurlijk altijd extra zekeren.
cor

Gebruikersavatar
the kapitein
Berichten: 107
Lid geworden op: di 04 aug 2015, 21:00

Re: Spanning aftappen?

Bericht door the kapitein » vr 12 jul 2019, 23:41

Kan nog lastig worden denk. Misschien de claxon?
Of de ruitenwissermotor? Wel schakelen via een relais met zekering.

Of eventueel via de stadsverlichting. Maar dat wil je misschien juist niet?

Zit er bij een ford niet een startpunt onder de motorkap? Dan kan je eventueel nog schakelen via de massa.

Succes.

Verstuurd vanaf mijn SM-A530F met Tapatalk


hathi
Berichten: 6691
Lid geworden op: di 07 dec 2010, 14:53
Locatie: ASTEN

Re: Spanning aftappen?

Bericht door hathi » za 13 jul 2019, 0:55

Bij moderne auto’s zit de bedrading meestal al voor gemonteerd,,en hangt of zit in de buurt v/d lampbevestiging,dus de lampen als eerste monteren,dan zie je vanzelf of er reeds bedrading aanwezig is?
Hans

Gebruikersavatar
pierre27
Berichten: 208
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 20:11
Locatie: Rucphen

Re: Spanning aftappen?

Bericht door pierre27 » za 13 jul 2019, 18:23

Cor,
ik heb zelfs twee sigaretten aanstekers pluggen in de camper.
Maar er blijft op beiden 12 volt spanning staan, wanneer ik de sleutel uit het contact haal.
Kapitein,
claxon en ruitenwissermotor verbindingen krijgen alleen spanning, wanneer ik ze inschakel en dat gebeurt
onder het dashboard, ik moet ze dan voor de schakelaar aftappen.
Wat is een startpunt, wat/waar het eventueel onder de motorkap zit ?

Gebruikersavatar
the kapitein
Berichten: 107
Lid geworden op: di 04 aug 2015, 21:00

Re: Spanning aftappen?

Bericht door the kapitein » za 13 jul 2019, 18:52

Waarschijnlijk staat jouw accu onder de bestuurders stoel?
Meestal is er dan onder de motorkap een pluspunt waar je eventueel je startkabels op kan aansluiten in geval van een lege accu.

Misschien kan je daar je plus vandaan halen en dan met een relais schakelen. Dan hoef je alleen een klein schakelaartje in je dashboard te maken die de massa (de min draad) schakeld. AfbeeldingAfbeelding

Verstuurd vanaf mijn SM-A530F met Tapatalk


Gebruikersavatar
pierre27
Berichten: 208
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 20:11
Locatie: Rucphen

Re: Spanning aftappen?

Bericht door pierre27 » zo 14 jul 2019, 10:12

Kapitein,
ja zo ziet het er bij ook uit, wist niet dat
dit "startpunt " werd genoemd, .... weer wat bijgeleerd.
Ook het schema begrijp ik nu, dank je wel.
Prettig weekend verder,
groetjes
Pierre

Gebruikersavatar
cor heku
Berichten: 132
Lid geworden op: di 12 jun 2018, 16:53
Locatie: Best

Re: Spanning aftappen?

Bericht door cor heku » zo 14 jul 2019, 12:30

Als je de min pool (van de spoel van het relais) dan op de voedingdraad van het stadslicht uit laat komen, erbij gezegd dat je eerst moet controleren of de schakeling dan nog werkt, Dan schakelt het dagrijlicht uit door + + contact bij inschakeling van het stadslicht. Net zoals het lampje van het laadsysteem van de dynamo. Is misschien een idee?
cor

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 28035
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Spanning aftappen?

Bericht door Kroppie » zo 14 jul 2019, 12:49

zit meestal een zekeringenkast onder de motorkap/dashboard , met een spanningzoeker en met contact aan/uit kijken en dan aftakken.

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, en geeft nooit problemen.

too old to worry about anything

Gebruikersavatar
pierre27
Berichten: 208
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 20:11
Locatie: Rucphen

Re: Spanning aftappen?

Bericht door pierre27 » wo 17 jul 2019, 11:58

Cor,
daar heb je gelijk in, maar ik gebruik geen relais meer, schakel hem met extra zekering gewoon op de spanningsbron.
Jos,
ik kan mij wel voor mijn kop slaan, dat ik dat volkomen over het hoofd heb gezien.
Aan de goeie kant in de motorruimte zit een grote kap, waaronder de zekeringen zitten.
Ik heb er die kap nog afgehaald, spanning gemeten, maar op sommige zekeringen zat geen spanning, dus daar had ik niks aan, .... gewoon niet verder nagedacht en de kap er weer opgezet en verder gezocht.
Maar een van die zekeringen geeft dan wel spanning van 12 volt, wanneer ik het contact aanzet en dat moet ik nou juist hebben.
Ik stond erboven op en had niets in de gaten, hoe dom kan je zijn.
Groetjes,
Pierre

Plaats reactie