Geocaching - Algemeen

Artikelen over de aanleg, onderhoud
en het gebruik van elektronica in de camper.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
hwendt
Berichten: 9927
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 22:58
Locatie: Noord Holland

Geocaching - Algemeen

Bericht door hwendt » di 31 mei 2011, 20:10

Wat is Geocache

Onderstaande text is van de Geocaching.nl site. Hier vindt u en duidelijk uitleg van het spel. Staat het antwoord op een vraag niet hieronder, maak een mailtje naar hwendt@zonnet.nl

Wat is Geocaching?

Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS gebruikers. Deelnemen met schatzoeken, op z'n Engels 'cache hunt', is een goede manier om de voordelen en de prachtige mogelijkheden van een GPS te leren kennen. Het basisidee is dat personen en organisaties/verenigingen (denk hierbij aan bijv. de scouting) caches verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden. Andere GPS gebruikers benutten deze coördinaten om deze caches te vinden.
Is de cache eenmaal gevonden, dan geeft de cache, oftewel schat, z'n geheimen prijs en beloont de vinder met een variëteit aan beloningen.
Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.

Waar gaat het over? Je geeft mij de coördinaten en ik weet waar ik de cache kan vinden. Klinkt nogal simpel.

Laat je niet misleiden, het is moeilijker dan je denkt. Een schat vinden is één, om op de plaats van de cache te komen is een heel ander verhaal.

Wat is een GPS ontvanger?

Een GPS ontvanger (ook wel kortweg GPS genoemd) is een elektronisch apparaat wat je exacte positie op aarde kan weergeven. Coördinaten worden uitgedrukt in lengtegraden (Longitude) en breedtegraden (Latitude). Je kan de GPS gebruiken om van punt A naar B te navigeren. Sommige GPS ontvangers hebben een display waarop ze kaarten kunnen laten zien, een ingebouwd elektronisch kompas, spraaknavigatie: dit alles afhankelijk van de complexiteit van de unit.

Je hoeft niet alle ins en outs van de GPS te kennen om het spel Geocaching te spelen. Alles wat je moet doen, is het invoeren van een zogenaamd 'Waypoint', oftewel de coördinaten van de cache in de GPS zetten. Dit is de plaats van de cache in het 'veld'. We zijn bezig met een hulpfile hoe je de GPS in moet stellen om met geocaching aan de slag te gaan. Stel, tot de hulpfile klaar is, je vragen in het online forum.

Waypoints, Cache, GPS... huh?
Neem de begrippenlijst door voor uitleg.

Ok, ik heb een GPS ontvanger, kan iemand nu zien waar ik mij bevind
(en waar ik naar toe ga)?


Nee! GPS units zenden je positie niet uit, ze ontvangen alleen. De GPS satellieten gebruiken radio-frequenties om hun eigen positie uit te zenden. Je GPS ontvangt deze informatie om, door middel van driehoeksmeting, uit te puzzelen waar jij je bevindt.
Tenzij er een volgsysteem in je hoofd is geïmplanteerd door aliens, ben je veilig voor de satellieten die over je hoofd vliegen. Als extra beveiliging kan je een stuk aluminiumfolie over je hoofd vouwen om je te beschermen tegen deze X-rays.
Nu serieus, als je alles wilt weten over het volgen van personen, voertuigen etc met behulp van GPS technologie, ga dan naar de site van Prometheus. Deze firma levert in samenwerking met KPN telecom professionele GPS tracking systemen.

Wat kost een GPS ontvanger, en waar is deze te koop?

Hand GPS ontvangers kosten tussen de 125 en 700 euro afhankelijk van de mogelijkheden die je zoekt. Wij bevelen de Garmin eTrex series en de Geko 201 aan die vanaf zo'n 150 euro te koop zijn. Deze apparaten kunnen je tot op 3-5 meter van de schat leiden (afhankelijk van de locatie). De volgende stap is een ontvanger met ingebouwd elektronisch kompas, topografische kaarten, routeplanning, meer geheugen etc. Denk hierbij aan de GPSMAP60C(S).
Simpele maar goede en goedkope ontvangers zijn de eerder genoemde Garmin Geko 201 , en de eXplorist 100 Europe van Magellan.
GPS ontvangers zijn o.a te koop bij watersport en outdoor winkels.
Voor meer informatie, bekijk de leidraad tot aankoop van een GPS ontvanger voor Geocaching.

Hoe gebruik ik een GPS ontvanger voor Geocaching?

Om het spel te spelen moet je allereerst weten hoe je een 'waypoint' in de GPS ontvanger zet.
Op dit moment werken we aan handleidingen voor (bijna) elk type GPS unit. Kijk in de tussentijd in de handleiding die bij de GPS geleverd wordt hoe je een 'waypoint' in het apparaat zet.
Lukt het niet, post dan een bericht in het forum. Hier is altijd iemand die je kan helpen.

Wat zijn de spelregels van Geocaching?

Geocaching is een relatief nieuw fenomeen, daarom zijn de regels (nog) erg simpel:
1. Neem iets uit de cache
2. Laat iets achter in de cache
3. Schrijf iets in het logboek

Waar je een cache verstopt is aan jou. geocaching.nl neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor items die (waar ook ter wereld) achtergelaten worden. Het is hoe dan ook aan te raden jezelf ervan te overtuigen dat de eigenaar geen bezwaar maakt tegen het achterlaten van de cache. Vraag zo wie zo toestemming aan de eigenaar wanneer het privégrond betreft.

Als je besluit je cache in een nationaal park of natuurgebied achter te laten neem dan contact op met de eigenaar/beheerder en vraag eerst toestemming.
In de meeste gevallen, mits je het terrein niet negatief beïnvloedt en de bezoekers niet in gevaar brengt, zal het geen probleem zijn toestemming te krijgen je Geocache te verstoppen.
In het uiterste geval kan Stichting Geocaching Nederland bemiddelen. Kijk voor meer uitleg op onze natuur pagina's

Dit is gaaf! Hoe verstop ik het beste een cache?

Loop niet te hard van stapel! Probeer eerst eens zo'n 25 caches te vinden om te ontdekken wat Geocaching is. Leer van je ervaringen!
Ervaar wat leuke, interessante caches zijn. Bedenk ook of die van jou wat kan toevoegen. Op het zoveelste filmkokertje (microcache) zitten weinigen te wachten.
Maak ook geen hele serie caches aan. Je hebt de verantwoording naar je collegacachers om ze allemaal te onderhouden!

Je eerste cache plaatsen

Wat zit er normaal gesproken in een cache?
Een cache kan er verschillend uitzien maar moet altijd voorzien zijn van een logboek. In zijn simpelste vorm bevat een cache een logboek en verder niets. Het logboek bevat informatie over de maker van de cache, de datum waarop de cache verstopt is en aantekeningen van de bezoekers aan de cache. Het logboek mag vermakelijke of voor het spel waardevolle informatie bevatten (bijv. grappen, anekdotes, aanwijzigingen voor andere caches).
Een logboek kan bijvoorbeeld informatie bevatten over een attractie in de buurt maar ook informatie geven (coördinaten) over ongedocumenteerde caches in de buurt! Zet op zijn minst de datum en tijd van je bezoek in het logboek.

Grotere caches bestaan uit een waterdichte trommel of emmer die in het terrein niet opvallen. De trommel bevat een logboek en enkele min of meer waardevolle stukken. Deze items maken van de cache een ware schat. Je weet nooit wat de maker van de cache of bezoekers voor jou in de cache hebben achtergelaten om je te vermaken.

Let op: als je iets uit de cache neemt is het wel zo fair om er iets voor terug te leggen. Items in een trommel/emmer/munitiekist kunnen zijn: landkaarten, boeken, software (geen illegale!), hardware, CD's, video's, foto's, geld, sieraden, toegangskaarten, antiek, gereedschap, spelletjes, een wegwerpcamera (elke bezoeker maakt een foto van zichzelf of de groep en plaatst de camera weer terug) etc.
Het is aan te raden de artikelen onderling apart te verpakken in plastic zakjes om hen te beschermen.

Wat stop je beslist niet in de cache?

Gebruik je verstand! Geen vuurwerk en andere ontplofbare materialen, drugs, en alcohol. Respecteer de locale wetgeving. Ook kinderen zoeken naar caches! Laat geen snel bederfelijke waar achter. Mensen van alle leeftijden verstoppen en zoeken caches, denk dus goed na voordat je spullen aan de cache toevoegt.
Stop geen gratis rommel in de cache zoals hotelzeepjes, parfumtesters, zakdoekjes e.d. Geen kapotte rommel achterlaten. Stop in een cache wat je zelf ook leuk vindt om aan te treffen.

Waar verstop je een cache?

Een goede locatie van de cache is een belangrijk deel van het vermaak. Met de locatie van de cache toont de maker zijn bedrevenheid en zelfs zijn durf. Een cache die gesitueerd is aan de rand van een klif en alleen bereikbaar is met een bergbeklimmersuitrusting kan moeilijk te vinden zijn. Een onderwatercache kan alleen door duikers gevonden worden.
Andere caches zijn alleen te vinden na een lange wandeltocht waarbij je je steeds goed moet oriënteren. Caches kunnen in steden verstopt zijn, zowel onder als boven de grond, zowel in gebouwen als net daarbuiten.
Het bekwaam plaatsen van een klein logboek in een bewoonde omgeving is even uitdagend voor de zoeker als het verstoppen van een grote schat in de bossen. Dat kleine logboek kan een briefje van tien bevatten of de coördinaten waar een nog grotere schat is verborgen.
Het kan zelfs hints en raadsels bevatten waarvan de oplossing naar andere schatten kan leiden.

Zijn er variaties binnen het spel mogelijk?
Ja!! Wij moedigen dit sterk aan. Geocaching is een sport die zichzelf steeds weer opnieuw uitvindt. De regels zijn zeer flexibel. Heb je nieuwe ideeën, bijv over de inhoud van een cache of wat goede manieren zijn om er een te verstoppen, dan horen wij dat graag.

Enkele voorbeelden -

Offset Caches - Je vindt de cache niet door simpelweg naar de opgegeven coördinaten te gaan. Bij de offset cache zijn de gepubliceerde coördinaten die van een monument, plaquette of een markeringspunt waarvan je wilt dat de cachejagers hem bezoeken. Vanaf dit punt moeten de schatjagers rondkijken en zoeken naar verdere aanwijzingen die aangebracht zijn op of in voorwerpen ter plaatse, of moet worden doorgegaan op aanwijzingen zoals gepubliceerd op Geocache.com
Meeliftende prijzen, de zogenaamde Travelbugs. Hierbij gaan de prijzen van de ene naar de andere cache, waardoor ze een reisgeschiedenis opbouwen. Deze variatie komt oorspronkelijk uit het 'letterboxing'.
Kijk voor meer meerdere cache varianten op de pagina 'cache typen'


Hoe lang blijven caches bestaan?


Wanneer je een GPS cache maakt, zou het best eens kunnen dat hij voor eeuwig blijft bestaan! Een locatie op deze planeet is wat hij is.... een locatie en locaties verdwijnen niet.
Regelmatig zal Geocaching.nl een overzicht geven van welke caches er nog bestaan.
We kunnen nooit de garantie geven dat een cache nog bestaat, maar doen wel ons best de lijst zo actueel mogelijk te houden.
Als je merkt dat een cache verwijderd of geschonden is, laat het dan de eigenaar zo snel mogelijk weten!

Travelbugs en geocoins

Afbeelding

Geocoins

Afbeelding

Travelbug


Onderstand stukje is door Apiedi@k in het topic Geocache.
Dick geeft hier info over hoe om te gaan met Coins en Travelbugs


Geocoins en Travelbugs, kun je vinden in een cache, je kunt dan 2 dingen doen:

1. meenemen en thuis loggen als 'retrieved from ......"" vervolgens weer in een andere cache droppen en thuis bij je found log het item onder aan de pagina selecteren zodat het item ook electronisch gelogd wordt.
2. In de cache achterlaten en dan thuis loggen als "Discover it"

Geocoins en Travelbugs, kun je ook vinden bij mede cachers en eigenaars, er zijn nu twee mogelijkheden:

1. Je bekijkt de travelbug of coin en schrijft het nummer op. Thuis kun je deze dan loggen als "Discover it"
2. De eigenaar of medecacher geeft het item door aan jou. Je neemt hem mee en gaat hem thuis loggen als "Grab it from somewhere else" vervolgens weer in een andere cache droppen en thuis bij je found log het item onder aan de pagina selecteren zodat het item ook electronisch gelogd wordt.

Alle TB's en Coin's hebbenm op GC.com een eigen pagina waar exact wordt bijgehouden waar het item is geweest, in welke caches die heeft gezeten, wie het item op het moment in bezit heeft of in welke cache het item nu zit.
De totale reis afstand wordt ook bijgehouden dit kun je ook zien in google earth.

Het loggen van TB's en/of Geocoins is leuk voor de eigenaar want het object reist zoals de bedoeling is.
Voor jezelf is het ook leuk want van elke geocoin en/of TB die je vindt komt een icon op je eigen cachepagina te staan, daar word ook excact bijgehouden welke coin en TB je gevonden of gezien hebt tijdens het geocache spelletje.

Om je eigen prestaties te kunnen bekijken klik in GC.com op "My account" in het menu. Klik daarna op het plaatje rechts boven waarop staat hoeveel cache je gevonden/verstopt hebt. Daarna klik je op het tabblad trackables en je krijgt al je eigen en gevonden trackables te zien.

Ook de stats van andere geocachers kun je bekijken wanneer je op het profiel klikt van een andere geocacher.
Laatst gewijzigd door hwendt op wo 01 jun 2011, 11:39, 7 keer totaal gewijzigd.
Forum Joker Fantastico
Klachten over een bedrijf of verzekering
https://www.facebook.com/groups/meldpuntcamperzaken/
Gedichten
https://www.facebook.com/groups/919929118023453/

Gebruikersavatar
hwendt
Berichten: 9927
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 22:58
Locatie: Noord Holland

Re: Geocaching - Algemeen

Bericht door hwendt » wo 01 jun 2011, 10:26

Tips en Trucs voor geocaching


Er zijn vele tips en trucs in omloop voor het Geocachen. ook zijn er vele kleine programmaatjes waar je mee kunt rekenen en antwoorden kan vinden voor de oplossing van sommige puzzels. Heeft u ook zo een tip of oplossing stuur een pb naar ondergetekende en ik plaats het hier bij.
Hugo
=========================================================

Rekenmethode.

Rekenregels
Om eens en voor altijd af te zijn van hoe een opgave uitgerekend moet worden, zijn hier de basisregels van het rekenen. Ik beperk me hier alleen tot de basis om het eenvoudig te houden.

1. Haakjes
Staan er haakjes in de opgave, werk deze dan eerst weg. Dat wil zeggen: reken altijd eerst uit wat tussen de haakjes staat voor je verder gaat. Begin bij de binnenste haakjes en werk naar buiten toe.
2. Machten
Staan er machten in de opgave, dan ga je die nu berekenen.
3. Vermenigvuldigen / Delen
In volgorde waarin de bewerkingen zich voordoen, van links naar rechts.
4. Optellen / Aftrekken
In volgorde waarin de bewerkingen zich voordoen, van links naar rechts.
Voorbeeld 1: 6 + 5 * ( 4 + (3 - 1)2)
= 6 + 5 * ( 4 + 22)
= 6 + 5 * ( 4 + 4)
= 6 + 5 * 8
= 6 + 40
= 46

Voorbeeld 2: 100 - 4 * (7 - 4)3
= 100 - 4 * 33
= 100 - 4 * 27
= 100 - 108
= -8

Voorbeeld 3: 24 : (18 - 2 * 7) * 2
= 24 : (18 - 14) * 2
= 24 : 4 * 2
= 6 * 2
= 12


Voorbeeld 4: 170 + 2 * (6 - 2)2 + 5 * (1-2)5
= 170 + 2 * 42 + 5 * (-1)5
= 1 + 2 * 16 + 5 * (-1)
= 1 + 32 - 5
= 28
=========================================================

Je profiel oppimpen

In deze link vindt u een aantal banners welke u kunt gebruiken pm uw profiel wat leuker te maken. Was al eerder door Apiedick geplaatst maar staat nu bij de hints.

http://www.devfolio.com/geocaching/statbar/index.aspx


=========================================================
Reken- en vertaal programma geocaching

In deze link vindt u een programmaatje dat u niet kunt missen als u gaat Geocachen. Het past op een windows telefoon en in de nieuwe serie Garmin 62 s en st kunt u het in uw GPS plaatsen. Het rekent voor u en neemt u veel denkwerk uit handen.
Kijk een bij download en haal de door u gebruikte versie binnen. Onmisbaar...
http://www.pgct.nl/

==========================================================

Nog een site met diverse rekenprogramma's GCTOOL

http://www.gctool.net/nl/index.html

==========================================================

Tips en Hints van geocaching zelf

http://www.geocaching.com/software/default.aspx
==========================================================

Een van de meest uitgebreide pagina's is natuurlijk de site van startrpagina .nl


Hier vind u bijna alles om inkopen te kunnen doen en eens te lezen wat er nog meer op Geocaching is te vinden,

http://geocaching.startpagina.nl/


==========================================================

Goede link voor de gevorderde

Een pagina waar u veel aan kunt hebben als u iets meer ervaring met Geocaching hebt, onderstaande link.

http://www.gpscoordinaten.nl/index.php
Forum Joker Fantastico
Klachten over een bedrijf of verzekering
https://www.facebook.com/groups/meldpuntcamperzaken/
Gedichten
https://www.facebook.com/groups/919929118023453/

Gebruikersavatar
hwendt
Berichten: 9927
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 22:58
Locatie: Noord Holland

Re: Geocaching - Algemeen

Bericht door hwendt » ma 23 dec 2013, 16:10

Even weer omhoog
Forum Joker Fantastico
Klachten over een bedrijf of verzekering
https://www.facebook.com/groups/meldpuntcamperzaken/
Gedichten
https://www.facebook.com/groups/919929118023453/

Plaats reactie