Airco aan/uitschakelaar Fiat Ducato x250 (2009)

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
roma
Berichten: 2653
Lid geworden op: ma 29 mei 2006, 22:45

Re: Airco aan/uitschakelaar Fiat Ducato x250 (2009)

Bericht door roma » wo 14 aug 2019, 17:00

Die schakelaar van mij is een plaatje van ongeveer 2x4cm dat aan de achterzijde met 2 kwetsbare plastic hulsjes aan het dashboarddeel vastzit. Enkele keren te stevig drukken en die hulsjes zijn gebroken, los van het dashboarddeel, dus links en rechts van de schakelknop. Daardoor werd er bij mij de ene keer wel, de andere keer geen contact gemaakt. En dat gebeurde ook door trillingen tijdens het rijden. Bij mij geen airconprobleem, maar defecte bevestigingen van dat aan/uitknipte.

Dick Borneman
Berichten: 8
Lid geworden op: di 09 jul 2019, 10:58

Re: Airco aan/uitschakelaar Fiat Ducato x250 (2009)

Bericht door Dick Borneman » do 19 sep 2019, 14:46

Ik heb dit probleem met meerdere volvo's gehad. Vooral als de buitentemperatuur hoog was. Na een tijd rijden kon de airco zomaar uitvallen (climatecontrol) Een goede aircospecialist herkende dit probleem en gaf direct aan wat de oorzaak zou zijn.
De aircopomp wordt magnetisch geschakeld als er vraag is naar koude lucht en wordt uitgeschakeld als dit niet meer nodig is. Nu zit er tussen de aandrijf pully van de pomp en de magneetschijf een kleine vrije ruimte. Deze kan na verloop van jaren wat te groot worden. Als dan de pomp te warm wordt door het gebruik wordt deze groter. Door het warme weer treedt dit eerder op. Hierdoor kan de magneet de aandrijfpully niet meer aantrekken en zal de pomp niet meer draaien en dus niet meer werken.
Na een tijdje afkoelen werkt het weer even.
Een goed bedrijf zou deze vrije ruimte kunnen afstellen waardoor de werking weer helemaal goed is.

Plaats reactie