Dringend: koelkast probleem op vakantie

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
Gebruikersavatar
mMario
Berichten: 549
Lid geworden op: zo 20 nov 2011, 18:30
Locatie: Hoogkarspel

Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door mMario » wo 31 jul 2019, 21:32

myway schreef:Ook een AES kast kun je handmatig instellen.
Hoe doe jij dat?
Ja, temp hoger of lager maar verder kun je er niks mee.

Heb al twee keer de elec.tronic box van de AES koelkast moeten vervangen. Een keer omdat de koelkast niet meer op 220V wou, alleen gas en 12V tijdens rijden en nog een keer deed de koelkast helemaal niks meer en dat kwam omdat door de hitte de vonkontstekingsunit doorslag had gegeven naar de 12V en daardoor de box vernield had, dit is door een Electrolux/Dometic service dealer vlakbij München vastgesteld.
Je kunt niks met die box alles is compleet ingegoten.
Heb de defecte box nog liggen, als er een elektronicus op het forum is die er wat mee kan hou ik me aanbevolen.
Sindsdien houd ik de koelkast zijde altijd uit de zon op CP.
Elec.tronicbox is heel duur onderdeel Betaalde € 355.= en €75.- voor vonkunit. Maar blij dat het op voorraad lag en we door konden naar Italië.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Gebruikersavatar
veetee
Berichten: 944
Lid geworden op: zo 29 jul 2018, 14:54
Locatie: Gooi & Vechtstreek
Contact:

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door veetee » wo 31 jul 2019, 21:40

Cee Pee schreef:
wo 31 jul 2019, 21:14
Dit ding er tussen zetten en de koelkast en EBL hebben altijd de juiste spanning.
Werkt van 140 tot 270 volt.
https://www.allekabels.nl/overspannings ... q8QAvD_BwE
Meer informatie over dit product
- Automatische AC spanningsregelaar en stabilisator (AVR)
- Zorgt voor een perfecte sinusoïde wisselspanning
- Biedt bescherming tegen kortsluiting, overbelasting en oververhitting
- LED status indicator

Wat is het nou, 1000 VA of 600 W :shock: :?:
Technologie: Transformator
Ingangsspanning: 140 ... 270 V AC
Ingangsfrequentie: 50 Hz
Uitgangsspanning: 220 V AC ± 8 %, sinusoidal wave form
Uitgangsvermogen: 1000 VA (600 W)
Fase: enkele fase
Aanduiding: LED
Circuit bescherming: circuit onderbreker
Kabellengte: 1.2 meter
Afmetingen: 130 x 140 x 123 mm
Met vriendelijke groet, Vincent
* Carado T345, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014) *
http://www.titunet.nl
Huis te koop in Noord-Italië

Gebruikersavatar
Cee Pee
Berichten: 14613
Lid geworden op: wo 08 mar 2006, 11:09
Locatie: Texel

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door Cee Pee » wo 31 jul 2019, 21:49

Als er maar 140 volt beschikbaar is moet er wel 230 uitkomen.
Daarom die 1000Va erin en maar 600watt beschikbaar.
Met vriendelijke groet,
AfbeeldingWe zijn weer onderweg, nu met een Adria Coral 680 SP op Ducato 244 Maxi 2.8 JTD

Gebruikersavatar
veetee
Berichten: 944
Lid geworden op: zo 29 jul 2018, 14:54
Locatie: Gooi & Vechtstreek
Contact:

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door veetee » wo 31 jul 2019, 21:54

Ik heb (vroeguh) geleerd: 1 VA = 1 W .... en er staat toch duidelijk “Uitgangsvermogen: 1000 VA (600 W)” :wink:
Met vriendelijke groet, Vincent
* Carado T345, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014) *
http://www.titunet.nl
Huis te koop in Noord-Italië

myway
Berichten: 9783
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07
Locatie: Breugel

Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door myway » wo 31 jul 2019, 21:57

mMario schreef:
myway schreef:Ook een AES kast kun je handmatig instellen.
Hoe doe jij dat?
Ja, temp hoger of lager maar verder kun je er niks mee.

Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Bij de meeste AES kasten kun je hem op handmatig zetten.
In een bericht hierboven wordt aangegeven dat dit bij deze kast niet kan.
Het is waarschijnlijk al een ouder model aangezien er nog over Electrolux gesproken wordt.

Gebruikersavatar
eef van baal
Berichten: 7092
Lid geworden op: za 06 jun 2009, 9:35
Locatie: Nieuw Bergen LB
Contact:

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door eef van baal » do 01 aug 2019, 8:27

De mode knop meermaals indrukken, zo kan ik het gewenste kiezen.


camperen is mijn lust en leven. mijn eerste zelfbouw was van 1978 Toyota hiace

"Het forum is net een lopend buffet, je neemt wat je lekker vindt en wat je niet lust laat je liggen."
Werk om te leven, leef niet om te werken.

myway
Berichten: 9783
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07
Locatie: Breugel

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door myway » do 01 aug 2019, 8:43

Je hebt ook een rm4505

Gebruikersavatar
awaza
Berichten: 175
Lid geworden op: zo 19 jul 2015, 11:09
Locatie: Zaandam

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door awaza » do 01 aug 2019, 13:35

W is VA als cos phi 1, oftewel als stroom en spanning in fase zijn.
Dit is alleen bij verwarmingselementen en gloeilampen, nooit bij motoren en transformatoren.
Wij rijden met een Fiat Ducato 230 Hobby 750 FMSe 2,5 TDi bouwjaar 1997, 152.000 km gelopen.
Groeten, Allard.

Gebruikersavatar
Deuces
Berichten: 39
Lid geworden op: zo 23 jun 2013, 2:32

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door Deuces » do 08 aug 2019, 15:05

Ondertussen terug thuis.

Even samen vatten , want lees toch veel reactie's alla " zelf op gas zetten , zelf selecteren , op knop duwen , ect "

Model Electrolux RM4505 , koelkast met apart vriesvak , ouder model

Zoals ik al eerder zei , er is geen selectieknop op dit model.

Dus er valt niks zelf te kiezen of in te stellen. De koelkast kiest wat er voor handen is , volgorde (uit eigen ervaring) : 230v , dan gas , dan 12v.

Heb vorig jaar de 230 onderbroken door 1 vd kabels los te maken om hem zo te dwingen op gas te lopen , omdat hij (weerom uit eigen ervaring) veel beter koelt op gas. (voort gekomen uit plekken waar je kleingeld moet steken in de stroom paal , dan liever op gas , en daardoor gemerkt dat hij dan veel kouder werd)

Maar als de gas dan op is (onverwacht , heb 2 grote flessen erin , maar de eerste bleek na 1 dag al leeg en dus niet ver genoeg geraakt met de volle 2de) wil je op stroom kunnen koelen en dat ging dus niet.

Komende weken eens testen thuis , kijken wat hij hier doet.

Iedereen vast bedankt voor de adviezen , ga het zeker nog eens allemaal goed doorlezen en aan de slag ermee , indien nog problemen kom ik er wel op terug :)


Aanvulling : op terugweg gemerkt dat wanneer de koelkast op gas uit gaat en hij op 12v schakelt , koelt hij voor geen meter , vriesvak zelfs gewoon ontdooit ...
Iemand tips om het uitwaaien van de vlam te vermijden ?

PaulBng
Berichten: 12363
Lid geworden op: zo 20 okt 2013, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door PaulBng » do 08 aug 2019, 17:59

Even voor de zekerheid

Je schrijft dat je vorig jaar de 230v hebt onderbroken...

Heb je dat wel weer ongedaan gemaakt?

Paul
-----
Wie dagdroomt heeft nachtrust ...

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 22533
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door javanes » do 08 aug 2019, 18:19

Dus er valt niks zelf te kiezen of in te stellen. De koelkast kiest wat er voor handen is , volgorde (uit eigen ervaring) : 230v , dan gas , dan 12v.
Klopt niet.
Volgorde van AES is 230V, 12V, dan gas.
Loisch dat het gas dus uit gaat tijdens het rijden. Die is dus niet uitgewaaid. :wink:
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.

Gebruikersavatar
Deuces
Berichten: 39
Lid geworden op: zo 23 jun 2013, 2:32

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door Deuces » za 10 aug 2019, 15:07

PaulBng schreef:
do 08 aug 2019, 17:59
Even voor de zekerheid Afbeelding

Je schrijft dat je vorig jaar de 230v hebt onderbroken...

Heb je dat wel weer ongedaan gemaakt?
Ja hoor :wink:
javanes schreef:
do 08 aug 2019, 18:19
Dus er valt niks zelf te kiezen of in te stellen. De koelkast kiest wat er voor handen is , volgorde (uit eigen ervaring) : 230v , dan gas , dan 12v.
Klopt niet.
Volgorde van AES is 230V, 12V, dan gas.
Loisch dat het gas dus uit gaat tijdens het rijden. Die is dus niet uitgewaaid. :wink:
Ok , wist ik niet.

Waarom kiest hij dan altijd gas als ik stil sta ? (met de 230 onderbroken)

En dan moet ik ook op zoek naar de 12v kabels , wil hem namelijk niet op 12v , koelt voor geen meter dan.

isoplus
Berichten: 3489
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 22:08
Locatie: Achterhoek

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door isoplus » za 10 aug 2019, 15:16

Even voor de goede orde, zo'n automatisch kiezende koelkast werkt als volgt:
1)Zodra de motor stopt en er is geen 230 volt aangesloten schakelt de koelkast binnen 10 tot 15 minuten naar GAS.
2) Je vertrekt nadat je geparkeerd gestaan hebt met 230 volt aangesloten en dus de kast op 230 v.
Zodra je de 230 wegneemt en start gaat de koelkast op 12 volt(als je motor blijft lopen).
3) Op GAS gaat de koelkast dus alleen maar als de motor niet loopt en als er geen 230 aanwezig is!
Je kunt vaak wel handmatig voor GAS kiezen, dat ligt eraan welke koelkast je hebt.

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 22533
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Dringend: koelkast probleem op vakantie

Bericht door javanes » za 10 aug 2019, 15:22

Een een absorptie koelkast niet constant (evt. via een omleiding) op 12V laten werken als je je accu liefhebt.
Meestal is het 12V koelelement van de koelkast ook aangesloten op de start batterij en niet op de H accu.
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.

Plaats reactie