Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Hymer2018
Berichten: 51
Lid geworden op: wo 22 aug 2018, 22:56

Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door Hymer2018 » wo 17 jul 2019, 23:18

Graag jullie hulp / tips bij het volgende probleem.
De huishoudaccu van de camper laad wel bij als de camper op 220volt aangesloten zit, maar laad niet bij via de dynamo. Het betreft een Burstner camper uit 1992 met een cramer D-5750 menden schakelkast. De schakelkast ‘ziet’ beide accu’s want als ik de huishoudaccu of startaccu los koppel dan geeft de schakelkast hiervan een melding op het display. Startaccu wordt wel geladen door de dynamo dus de dynamo werkt. Zekeringen bij startaccu en omvormer schakelkast al gecontroleerd maar niks stuk...

Iemand nog tips? want ik ben een beetje door mijn opties heen...

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 23067
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Huishoudt accu laad niet via dynamo

Bericht door javanes » do 18 jul 2019, 0:25

Misschien dat je scheidingsrelais wat in het cramer blok zit niet goed meer werkt.
Ik zou gewoon een ander extern (cyrix) relais plaatsen. Met een cyrix heb je geen D+ van de dynamo nodig. Alleen de plus van de start en de HH accu en de massa.
Met een gewoon relais heb je wel een D+ nodig.
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding

Hymer2018
Berichten: 51
Lid geworden op: wo 22 aug 2018, 22:56

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door Hymer2018 » do 18 jul 2019, 9:01

Dank voor de tip voor het plaatsen van een extern relais. Aangezien het mij niet meer lukt om op tijd een cyrix relais te bestellen zat ik aan de volgende opzet te denken tav een extern (Scheidings)relais.

Relais plaatsen die schakelt op contactslot
Relais schakelt (extra) draad vanaf de dynamo naar de huishoud accu.
Doel zodra contact aan staat (motor loopt) voedt de dynamo rechtstreeks de huishoud en startaccu, waarmee het scheidinsgsrelais in het cramer blok gepasseerd wordt.

Gaat dit werken of zie ik nog wat over het hoofd?

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 23067
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door javanes » do 18 jul 2019, 9:41

Gaat werken.
Maar kun je niet beter aftakken bij de startaccu dan bij de dynamo?
En als je de B+ toch bij de dynamo wilt aftakken dan kun je de schakelspanning D+ ook niet zo goed bij de dynamo aftakken i.p.v. bij het contactslot.
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding

Gebruikersavatar
hathi
Berichten: 7677
Lid geworden op: di 07 dec 2010, 14:53
Locatie: ASTEN

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door hathi » do 18 jul 2019, 9:41

Geen tijd voor ff een cyrix te halen,maar wel een draad naar de Dynamo? Gewoon doen wat Jaques aangeeft is het simpelste,en werkt zeker
Hans

Hymer2018
Berichten: 51
Lid geworden op: wo 22 aug 2018, 22:56

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door Hymer2018 » do 18 jul 2019, 9:49

Dank voor de snelle reactie. Omdat we morgen weg gaan met de camper geen tijd meer een een cyrix te bestellen aangezien die dan te laat geleverd wordt. Draad en relais heb ik wel liggen dus moet ik het doen met de middelen die ik heb :wink:

Dank Jacques snelste en simpelste oplossing is idd de aftakking vanaf de startaccu met relais via contact slot. Ik ga deze optie vanavond maken.

Thanks!

Gebruikersavatar
hathi
Berichten: 7677
Lid geworden op: di 07 dec 2010, 14:53
Locatie: ASTEN

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door hathi » do 18 jul 2019, 9:53

Ieder camper zaak heeft deze op voorraad,dus als je morgen vertrekt,rijd er even langs bv de Wit in Schijndel ,en neem tevens een draad en wat oogjes,dan verveel je je ook niet tijdens de vakantie :shh:
Hans

Gebruikersavatar
veetee
Berichten: 1721
Lid geworden op: zo 29 jul 2018, 14:54
Locatie: Gooi & Vechtstreek
Contact:

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door veetee » do 18 jul 2019, 10:14

Heb je al wel gecontroleerd of de D+ wel doorkomt bij de Cramer schakelkast? Kan een los contactje zijn, is dan de kortste klap...
Met vriendelijke groet, Vincent
* Carado T345, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014) *
Onze Carado T345 Camper is TE KOOP
http://www.titunet.nl
Huis te koop in Noord-Italië

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 23067
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door javanes » do 18 jul 2019, 10:16

Hymer2018 schreef:
do 18 jul 2019, 9:49
Dank Jacques snelste en simpelste oplossing is idd de aftakking vanaf de startaccu met relais via contact slot. Ik ga deze optie vanavond maken.
Houd er wel rekening mee dat bij het inschakelen van het relais via het contactslot ook de HH accu direct wordt belast door de startmotor als je start.
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 23067
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door javanes » do 18 jul 2019, 10:22

veetee schreef:
do 18 jul 2019, 10:14
Heb je al wel gecontroleerd of de D+ wel doorkomt bij de Cramer schakelkast? Kan een los contactje zijn, is dan de kortste klap...
Als een absorptie koelkast wel werkt bij draaiende motor is die OK.
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding

Gebruikersavatar
veetee
Berichten: 1721
Lid geworden op: zo 29 jul 2018, 14:54
Locatie: Gooi & Vechtstreek
Contact:

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door veetee » do 18 jul 2019, 10:28

Javanes, ik zie nergens wat staan over een koelkast?
Met vriendelijke groet, Vincent
* Carado T345, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014) *
Onze Carado T345 Camper is TE KOOP
http://www.titunet.nl
Huis te koop in Noord-Italië

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 23067
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door javanes » do 18 jul 2019, 10:32

Klopt, maar als dat nog even wordt gecontroleerd dan weten we of de D+ goed werkt. :wink:
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding

Hymer2018
Berichten: 51
Lid geworden op: wo 22 aug 2018, 22:56

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door Hymer2018 » do 18 jul 2019, 12:26

Mijn grootste zorg was idd de belasting vd startmotor. Als ik de voorgestelde schakeling maak zal bij het starten beiden accu’s aangesproken worden. Kan/zal er wel een zekering tussen zetten maar vroeg mij af of de schakeling hierdoor überhaupt wel kan. Mocht de startaccu leeg zijn dat trekt de startmotor de volle belasting over de schakeling. Vandaar de zekering.

Ik zal eerst de D+ eens nalopen om te kijken of die idd bij de schakelkast uitkomt of dat daar wellicht een los contactje in zit. Neem aan dat de D+ vanaf de dynamo naar de schakelkast loopt?

Ps 12v koelkast lampje gaat idd ook niet branden als camper loopt. Nu gebruiken we de kk nooit op 12v dus dat is niet zo’n probleem. Maar deze wordt ook geschakeld via de D+ als ik het goed begrijp?

Gebruikersavatar
veetee
Berichten: 1721
Lid geworden op: zo 29 jul 2018, 14:54
Locatie: Gooi & Vechtstreek
Contact:

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door veetee » do 18 jul 2019, 13:03

Hymer2018 schreef:
do 18 jul 2019, 12:26
.Ps 12v koelkast lampje gaat idd ook niet branden als camper loopt.
Kijk, nu zit je al een stap in de goede richting...
Hymer2018 schreef:
do 18 jul 2019, 12:26
Maar deze wordt ook geschakeld via de D+ als ik het goed begrijp?
Ja... :wink:
Met vriendelijke groet, Vincent
* Carado T345, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014) *
Onze Carado T345 Camper is TE KOOP
http://www.titunet.nl
Huis te koop in Noord-Italië

Plaats reactie