Startproblemen Citroën (1995)

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
Gebruikersavatar
kareltje cola
Berichten: 850
Lid geworden op: ma 20 feb 2006, 0:10
Locatie: Herentals (B)

Re: Startproblemen Citroën

Bericht door kareltje cola » vr 09 nov 2018, 11:52

als het een 2.5td van 1995 is zijn er 2 type waterpompen (multiriem met 3 of 4 rib)
boven de versnellingsbak op de zijkant van de cilinderkop zit een dieselvoorverwarmer,deze moet je afkoppelen en de dieselleidingen doorverbinden.

gr Glen

AndreO
Berichten: 38
Lid geworden op: vr 03 jun 2016, 22:11

Re: Startproblemen Citroën

Bericht door AndreO » di 20 aug 2019, 16:04

Pfff, daar zijn we weer! Na het vervangen van alle voorgloeidelen, het stopklepje bij de brandstofpomp en wat slangetjes leek het weer poosje goed te gaan. In het voorjaar geen problemen gehad (op een defecte accu na, dus nieuwe accu gemonteerd in juni). Sinds juni is de camper nog een paar keer zonder problemen verplaatst in de loods waar hij gestald staat, maar een week voor de vakantie is uiteraard de accu weer leeg, blijkbaar een sluipverbruiker dus ook maar een massaschakelaar gemonteerd.

Raldee, alles weer in orde en gaan met die banaan! Op naar Italië (Denemarken leek het weerbericht minder gunstig) en alles start weer naar behoren, zelfs na een week stilstaan aan de kust in twee seconden gestart :clap: .
Nog even een camping 200 km verderop bezoeken om even bij m'n neefje op verjaardag te komen en daar begint het feest weer: na drie dagen wil de camper weer niet aanslaan :bang:
Na een hoop startpiloot en veel lawaai en rook uiteindelijk weer aan de praat en we gaan richting huis. Het lijkt er op dat er lucht in de brandstoftoevoer komt, maar waarom nu ineens? Op de autostop bij de Brenner de volgende ochtend ook weer een duits gezin bijna uitgerookt tijdens starten (nu met remreiniger dat na 10 minuten een vreemd pruttelend geluid gaf onder de motorkap dat vanzelf weer stopte na 5 minuten :think: )

Op de volgende camping in Duitsland aangekomen de brandstofleiding eens nagelopen en het opvoerpompje bij het filter tegengekomen ( :oops: had ik ook eerder kunnen bedenken). Na een nachtje stilstaan inderdaad weer afslaan na het starten, pompje indrukken en bijna geen tegendruk, poosje doorpompen en weer starten. Het gaat al wat beter, maar niet optimaal, dus tijdens het starten door blijven pompen en alles weer aan de loop zonder al te veel rook.
Weer een dag later eerst maar even pompen en daarna starten: weer een beetje beter, maar nog steeds pompen tijdens starten nodig.

Het vakantieseizoen zit er weer op dus de komende herfst en winter weer genoeg tijd (in theorie tenminste) om vanallesennogwat te onderhouden en verbeteren. Nu lijkt het een luchtprobleem te zijn dus waar zou ik allemaal op moeten letten? Een aantal dingen staan al op de planning, maar waarschijnlijk kunnen jullie hier ook nog wel e.e.a. aan toevoegen.
- Brandstofleidingen vervangen
- Brandstoffilter vervangen
- Alle aansluitingen nalopen en controleren op scheurtjes/lekkages
- Dieselvoorverwarmer afkoppelen (controle op lekkage mogelijk?)
- Ringetjes/rubbertjes van ontluchting vervangen
- Stopklepje controleren (is dit jaar al vervangen)

Hopelijk is het na deze werkzaamheden voorbij en hoef ik volgend jaar alleen nog maar te melden dat alles nu fatsoenlijk blijft werken :-B
Fiat Ducato 290L - Hymer/zelfbouw
Citroen Jumper 230 - Hymer C644

isoplus
Berichten: 3743
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 22:08
Locatie: Achterhoek

Re: Startproblemen Citroën

Bericht door isoplus » di 20 aug 2019, 18:19

De opvoerpomp zelf controleren? Het lijkt er op dat de pomp bij het starttoerental te weinig opbrengst heeft, dat kan meerdere oorzaken hebben.

AndreO
Berichten: 38
Lid geworden op: vr 03 jun 2016, 22:11

Re: Startproblemen Citroën

Bericht door AndreO » vr 23 aug 2019, 13:31

Even snel een blik onder de motorkap geworpen en geconstateerd dat bij de aansluiting op de dieselvoorverwarmer de leiding wat vochtig was :think:
Fiat Ducato 290L - Hymer/zelfbouw
Citroen Jumper 230 - Hymer C644

wackywabbit
Berichten: 1
Lid geworden op: za 12 okt 2019, 18:53

Re: Startproblemen Citroën (1995)

Bericht door wackywabbit » zo 13 okt 2019, 8:11

Heeft iemand toevallig een foto van een bypass van die voorverwarming.
Ook onze boxer start slecht na een dag staan, even pompen helpt al 80%.
Is daar ook vochtig, dus hij gaat er tussenuit.
Alleen met die 2 leidinkjes naast elkaar is een slang in een bocht niet zon best plan ivm knikken.

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 30345
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Startproblemen Citroën (1995)

Bericht door Kroppie » zo 13 okt 2019, 9:36

langer stuk slang er tussen wat in een ruime bocht ligt, dan knikt er niks, of de 2 slangetjes verbinden met een gebogen stukje pijp, of de slangetjes wat verder losmaken en daar verbinden, waar er geen kans op knikken is , beetje creatief denken.

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen en geeft nooit problemen.

too old to worry about anything

Plaats reactie