Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Plaats reactie
hevala
Berichten: 12
Lid geworden op: di 25 mar 2014, 17:08

Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door hevala » za 20 apr 2019, 8:32

Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper.
Onze Ford Transit Westfalia Nugget uit 2012 met opklapdak (496lx196bx216h) bleek een ideale camper bij onze reis van 3 maanden naar Zuid Italië. Heen via België, Luxemburg, Frankrijk, Franse en Italiaanse Riviera (passage door Genua viel mee), Toscane en de westkust langs tot de oversteek naar Sicilië, Sicilië rond en verder langs de punt (Calabrië) en de hak (Apulië dan wel Puglia op z’n Italiaans) van de laars via de oostkust en het binnenland naar de Brennerpas, Oostenrijk door en via Duitsland weer terug. De reis was van medio januari tot medio april 2019.

De Nugget is voor ons een ideale reisauto. Het rijden in Italië is best een avontuur, met name ten zuiden van Napels. Wij hebben geen tolwegen genomen (want geen haast en op de provinciale wegen valt veel meer te zien). Met name in de steden kunnen de wegen smal zijn. En waar ze wat breder zijn wordt er (dubbel) geparkeerd zodat ze toch weer smal zijn. In binnensteden had ik soms nog geen 5cm speling aan beide kanten. En op bochtige bergwegen was ik ook blij geen grotere camper te hebben. In heel Italië maar vooral in het zuiden kan het wegdek slecht tot zeer slecht zijn.
We hadden winterbanden gemonteerd. Maar sneeuwkettingen aanschaffen leek me overbodig. Voor de sneeuw op Franse wegen ging dat prima. Na een lunch buiten in de zon in Pisa kregen we de volgende dag sneeuw op weg naar Sienna. Hoewel we op een 4-baans weg zaten was er niet preventief gepekeld. Sneeuwruimploegen komen niet of laat in actie. Auto’s gingen langs de kant staan om sneeuwkettingen te monteren. Kruipend met differentieel uitgeschakeld (dat ESP knopje ingedrukt dat je gebruikt bij wegrijden op sneeuw of modder) zijn we op de camperplaats in Sienna aangekomen. En hebben de volgende dag (lopend naar het centrum) het Piazza del Campo in de sneeuw kunnen zien.
Met de Nugget kan je kiezen wanneer je camper wil zijn en wanneer een bestelbusje. Bordjes “verboden voor campers” kan je dus negeren. Met nog geen 5 meter bij nog geen 2 meter pas je bijvoorbeeld dan ook in een normaal parkeervak. Soms zijn er juist parkeerplaatsen speciaal gereserveerd voor campers op betere plaatsen (of gratis waar de andere moeten betalen!). Dan zijn we natuurlijk een camper. Bij bemande parkings moet je soms moeite doen om de parkeerwacht te overtuigen dat je geen camper bent. Idem voor de veerboot naar Sicilië ”technically we are a Van of less than 5 meters”.

De Nugget is voor ons een ideale camper om in te verblijven. Drie kamer systeem. Een woonkamer met een brede bank (drie-persoons; breder dan bij verreweg de meeste buscampers inclusief de grotere; gordels voor drie personen; de camper is dan ook goedgekeurd voor 5 personen), slaapkamer boven met een bed van 210 x 152 (groter dan bij de meeste campers) en een toilet (type porta potti)/badkamer/keuken (door een gordijntje af te scheiden van de woonkamer). Door het bed boven is de Nugget eigenlijk een 7 meter (bus)camper. Je mist alleen de garage en de badruimte is primitiever. Wij hebben het voorlaatste model. Het model vanaf 2014 is wat gestroomlijnder maar met de zelfde lengte en breedte iets kleiner; zo is het bovenbed “maar” 142 cm.
Door slim benutten van de ruimte, extra kastjes en andere opbergplekken (ja, ja, ik houd van dat knutselwerk) hadden we voldoende opbergruimte voor die drie maanden. Als de voorstoelen zijn omgedraaid is daar achter (of eigenlijk daar voor, dus de voetenruimte onderweg) prima bergruimte voor dingen die onderweg hun plek hebben achter de voorstoelen. Plus een paar “koffers” die bovenop de klerenkast tijdens het bivak verblijven. In een paar minuten gefixed. Naast de 42 liter in de schoonwater tank en naast de 1,5 liter en 0,5 liter flessen voor drinkwater hadden we tot 60 liter extra water mee. We staan vaak op plekken zonder voorzieningen, en door het vertrek in januari verwachtten we dat het water op veel plaatsen nog afgesloten zou zijn. 30 liter in jerrycans in de bergruimte onder het aanrecht en 3 flexibele jerrycans in de woonruimte onderweg (dus voor de voorstoelen tijdens verblijf). Plat op te vouwen als leeg en/of niet meer nodig.
Zonnepanelen zorgen voor voldoende power voor de koelkast, ventilator van de standkachel, 17 inch laptop (ook als video in gebruik; via step-up 12V=>19V gevoed), waterkoker en Nespresso (laatste twee via de inverter). Als je niet rijdt en het zeer somber weer blijft dan maken we het water voor de koffie en thee warm met gas. Butagas (dus ook Campingaz) werkt niet bij lage temperaturen (zeker niet als de tank wat leger raakt). De gasbun staat in verbinding met buitenlucht en is dus zeer koud. Daarom hebben we extra kleinere gastankjes plus brander om die in het warmere deel te vervoeren; bij verblijf staat die los op het aanrecht (de dichtgeklapte gasplaat is dan aflegplek). Koken op 1 pit zijn we gewend van onze fietskampeer tijd.
Verder hebben we een sjaal gemaakt voor de binnenkant van de tent van het opklapdak. Vastgemaakt met klittenband en met splitten om toch het raam deels open te ritsen bij koken en zo. Daarmee krijg je een soort dubbeldaks tent met isolerende luchtlaag. En overdag kan je bij extreme kou (niet meegemaakt deze reis) of wind (één keer) het opklapdak altijd nog dicht laten.
’s Nachts gaat de kachel uit. We hebben goede donzen slaapzakken en enkele graden onder nul buiten is geen probleem. Binnen blijft het dan een paar graden boven nul vanwege het “staleffect”. De standkachel maakt het ’s ochtends in no time weer warm.
Ideaal van de Nugget is ook de schuifdeur. Veelal was er net te veel wind om buiten te kunnen zitten in de zon (die vaak wel scheen). Maar vaak genoeg konden we bij aankomst op de camperplaats zodanig gaan staan dat de namiddagzon naar binnen scheen. Met de open schuifdeur zit je dan toch heerlijk in de buitenlucht. Extra voordeel: als je zo staat heb je de ochtendzon ook goed op het schuine opklapdak en de zonnepanelen. Dus genoeg power voor de waterkoker en het Nespresso apparaat.

Camperplaatsen. Eén keer hebben we op een camping gestaan om de wasmachine daar te kunnen gebruiken. Voor de rest enkel gratis camperplaatsen, c.q. plekken waar het toegestaan was met campers te overnachten. Nog nooit zo vaak direct aan zee gestaan. E.e.a. vergemakkelijkt omdat we buiten het seizoen waren. In het seizoen zijn er veel parkings direct aan de kust waar je dan moet betalen of niet mag overnachten. Gevonden via “Campercontact” (van de NKC) en “Park4Night” (een gratis Franse app die met name veel gedoogplekken beschrijft; in het Frans maar vaak is ook een Engelse vertaling aanwezig). “Gratis” plaatsen was op zich geen doel voor ons maar vaak is dat gecombineerd met of mooi uitzicht, of bij een haventje of tegen de binnenstad aan met al z’n horeca. Lekker uit eten gaan en dan direct weer thuis zonder te moeten rijden. Bij campings heb je allerlei faciliteiten maar ze bijna zijn nooit in de binnenstad of letterlijk op het strand. Bij de parkings direct aan zee heb je vaak Italianen die even naar de zee komen kijken (of wandelen of de hond uitlaten). Bij de parkings bij stadscentra heb je soms jongeren die wat luidruchtig zijn als ze ’s nachts weer weg gaan. Dat hoort erbij en geeft gewoon wat reuring.

Douchen. Soms wordt gevraagd maar hoe doen jullie het dan met douchen? Het idee was vaker een camping te nemen om te kunnen douchen. Ook zijn er douche faciliteiten bij zwembaden. Wij stonden een keer bij een camperplaats naast een door de bewoners gemaakt (gratis) thermaal bad met warm (beetje zwavelhoudend) water dat 7x24 open was. Meer naar het zuiden was het warm genoeg om onze douchetent aan de achterklep te hangen. Vroeger gebruikten we zo’n zwarte “solar shower” zak om water in de zon te laten opwarmen. Ik heb nu van die platte flexibele jerrycans die in een zwarte vuilniszak ook warm worden als er zon schijnt. Het opgewarmde water doen we in emmer en gieten met een bekertje over ons heen. Het “mandiën” zoals ze dat vroeger ook in Nederlandsch Indië deden. Zuiniger en beter doceerbaar dan douchen. Verder hebben we vochtige doekjes voor tussendoor en “zoals vroeger” washandjes met water en zeep. Ik heb ook een grondzeiltje dat met de achterklep op een kier naar buiten afwatert (aan de voorkant omhoog gespannen). Maar in de praktijk werkt een handdoek op de grond net zo goed. Die wordt wel nat; maar natte sneldrogende handdoeken zijn zo droog als ze achter de voorruit liggen (als we ze niet buiten kunnen uithangen).
190210_Zicht op de Etna_vk1000_DSC02423.jpg
190210_Zicht op de Etna_vk1000_DSC02423.jpg (164.8 KiB) 1574 keer bekeken

Gebruikersavatar
't Busje
Berichten: 5765
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 20:46
Locatie: Velsen

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door 't Busje » za 20 apr 2019, 9:38

Een heel leuk verhaal. Complimenten.
Evert

Hobby Siesta A55 GS Sport, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014)

Lambiek
Berichten: 367
Lid geworden op: ma 20 jan 2014, 18:57
Locatie: Brabant

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door Lambiek » za 20 apr 2019, 9:44

Mooi !!

Gebruikersavatar
Marco Polo
Berichten: 15230
Lid geworden op: za 16 jun 2012, 22:30
Locatie: Wageningen

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door Marco Polo » za 20 apr 2019, 10:06

Mooi verslag!
Bedankt.

Groet Marc.

Chrisb
Berichten: 158
Lid geworden op: zo 09 dec 2018, 18:54

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door Chrisb » za 20 apr 2019, 18:38

Leerzaam verhaal!

We zitten nu in puglio, super!

Staan veel direct aan zee, de tijd vliegt!

Gebruikersavatar
Maranopreis
Berichten: 1478
Lid geworden op: vr 21 apr 2017, 23:39
Locatie: Zoetermeer
Contact:

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door Maranopreis » ma 22 apr 2019, 8:51

Leuk verhaal! Wij vinden Zuid-Italië ook fantastisch. Zitten nog steeds te dubben of we dit najaar naar Griekenland gaan of wederom net als afgelopen najaar Zuid-Italië te bezoeken.
Greetz André & Marjos

Apres nous, le deluge - ONE LIFE, LIVE IT !

zie onze reisverslagen op https://www.maranopreis.nl

Jan en Simonne
Berichten: 14232
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 9:05
Locatie: Provincie Groningen

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door Jan en Simonne » ma 22 apr 2019, 9:47

Leuk dit!
Maar als ik het goed begrijp is het in zuid Italië dus gewoon heel koud in de winter?
Ik heb het zelf toch liever ietsje warmer.
Covid-19 is niet alleen maar een virus, het is ook een IQ-test

Nooit meer een Hymer!


De kunst van het niks doen is moeilijk om te leren.
Maar als je het eenmaal goed kan, heb je het er de gehele dag druk mee.

Gebruikersavatar
Cee Pee
Berichten: 16316
Lid geworden op: wo 08 mar 2006, 11:09
Locatie: Texel

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door Cee Pee » ma 22 apr 2019, 9:51

En met dat soort temperaturen wil ik wel binnen kunnen douchen. :wink:
Met Texelse Groet,
AfbeeldingWegens corona nú even niet onderweg, met onze Adria Coral 680 SP op Ducato 244 Maxi 2.8 JTD. Maar hij staat al wel in de startblokken.

Gebruikersavatar
ine
Berichten: 451
Lid geworden op: zo 09 okt 2005, 10:55

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door ine » ma 22 apr 2019, 11:41

Leuk. Ik hou dr van.
nooit te oud;

Gebruikersavatar
Bob Diesel
Berichten: 22039
Lid geworden op: do 15 sep 2005, 16:31
Locatie: limbabwe
Contact:

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door Bob Diesel » ma 22 apr 2019, 11:45

Reis verhalen :thumbup: mooi
Ook nog plaatsen in de campersite. Reisverhalen afdeling :idea:
Groetje's
Bob
Afbeelding

Reisverslagen ed
http://freubels-van-elly.jouwweb.nl

Today ,is Yesterday,s .Tomorrow

Gebruikersavatar
wopsop
Berichten: 49
Lid geworden op: zo 12 okt 2014, 15:06
Locatie: Zwolle
Contact:

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door wopsop » ma 22 apr 2019, 15:28

Heerlijk verslag, wat een creativiteit.
Groetjes
Walter & Janine
Wonend-werkend: Hymer Compact 478, Fiat Ducato 150 & lpg-tank, 2 daglichtpanelen (190w).
- Wonen & werken in een camper: https://www.facebook.com/smuikje
- Of kijk op: https://campersmuikjegaatlos.nl
De uitgevers en schrijvers van de e-reisboekenreeks over de Spaanse Costa de la Luz (Apple Book & pdf)

Gebruikersavatar
CrniB
Berichten: 58
Lid geworden op: di 07 aug 2018, 14:59
Locatie: EU
Contact:

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door CrniB » vr 17 mei 2019, 15:35

Leuk geschreven, lekker om te lezen :) :thumbup:
Wilt graag de Adria Sonic, houdt wel van een Merlot & Chardonnay

Gebruikersavatar
Aloys
Site Admin
Berichten: 15340
Lid geworden op: zo 11 mei 2003, 19:02
Locatie: Kampen
Contact:

Re: Overwinteren in Zuid Italië met een vijf meter camper

Bericht door Aloys » vr 17 mei 2019, 15:43

Bob Diesel schreef:
ma 22 apr 2019, 11:45
Reis verhalen :thumbup: mooi
Ook nog plaatsen in de campersite. Reisverhalen afdeling :idea:
Directe link is www.campertrips.nl

Plaats reactie