Trumatic C 6002 slaat niet aan

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
Gebruikersavatar
bertt
Berichten: 6928
Lid geworden op: wo 28 mei 2003, 22:56
Locatie: Zaanstreek

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door bertt » zo 17 mei 2020, 18:25

Je schreef zelf in het begin dat ie het daarvoor deed, daarom stelde ik voor om eens een flinke tik op gasklep te geven :wink:

Bert

Gebruikersavatar
RobertJan
Berichten: 10
Lid geworden op: za 25 apr 2020, 21:39

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door RobertJan » zo 17 mei 2020, 19:22

bertt schreef:
zo 17 mei 2020, 18:25
Je schreef zelf in het begin dat ie het daarvoor deed, daarom stelde ik voor om eens een flinke tik op gasklep te geven :wink:

Bert
Heb een paar keer getikt met achterkant van een schroevendraaier. Ook dat deed niets. Hoe hard moet je slaan? Lijkt me ook niet verstandig om er met een hamer tikken op te geven ofzo. ;-)

Gebruikersavatar
Metor
Berichten: 491
Lid geworden op: di 12 mei 2015, 14:39

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door Metor » zo 17 mei 2020, 19:39

Voor de geoefende doe het zelver, niet aan beginnen als je niet met de materie vertrouwd bent:
De 3 zwarte draden zijn verder gekleurd, goed kijken (zwart/rood, zwart/wit en zwart/groen alsook de 3 blauwe draden (blauw/rood, blauw/zwart en blauw/groen). Je kunt de 4 afzonderlijke spoelweerstanden meten met een ohm meter als 8 ohm of 320 ohm. Als je een "open" tussen iedere 2 van de 3 zwarte draden of tussen iedere 2 van de 3 blauwe draden meet is er een spoel defect. Een set (3) zwarte draden bevat een 8 ohm en een 320 ohm spoel met de gemeenschappelijke aansluiting zwart/wit. En de set (3) blauwe draden idem met gemeenschappelijke aansluiting blauw/zwart.
De magneetspoelen kun je waarschijnlijk los nemen en dus ook vervangen.
Verder kunnen de gaskleppen mechanisch vastzitten door interne vervuiling, testen met een externe 12v voeding kort ( 1 seconde) aansluiten op de 8 ohm spoel. Als dat het geval is gasklep vervangen.
Nooit kroonsteentjes gebruiken om de draden weer door te verbinden als ze doorgeknipt zijn om te kunnen meten! Weer vastsolderen met een krimpkousje erom heen.
Als de gaskleppen wel goed werken is de printplaat en/of verbindings connectoren verdacht.

FrankieSchoen
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 22 apr 2020, 10:51

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door FrankieSchoen » ma 18 mei 2020, 13:59

Ik hoor de klep wel echt, niet als enorm harde klonk of zo, maar wel 2 afzonderlijke events. 2 klikken, 1 van vonken 1 stevige klik van klep.
Ook ik had eerst met hamertje geklopt maar dat werkte niet. Dat direct voeden, vanaf volle accu direct, deed meteen de klep losschieten.
Het is even geleden en je moet dan even kijken naar de aansluit draden. Ik meen me te herinneren een groene en een zwarte, geef ik even geen garantie op.
Als de klep werkt zou je sowieso bij de uitlaat van de boiler iets van gas moeten ruiken.

Anders even met iemand kijken en dat direct voeden van de klep eens proberen?

Groeten
Frank

myway
Berichten: 10627
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door myway » ma 18 mei 2020, 14:12

Als de motor loopt zal de spanning op de draden van de klep ook omhoog moeten gaan.

Gebruikersavatar
RobertJan
Berichten: 10
Lid geworden op: za 25 apr 2020, 21:39

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door RobertJan » ma 18 mei 2020, 16:27

Allereerst allemaal ontzettend bedankt voor het meedenken! :thumbup:

Ik heb vanmiddag weer gekeken. Aan de zwarte kant zat dus al een kroonsteentje van de vorige of daar vorige eigenaar. Dus ik heb alleen daar gemeten, want wil nog niet meer kapot maken. Ik meet dan een +/- 8 ohm (zwart-wit en zwart-rood). Over de andere kom ik niet boven de 170/180. Gaat dat goed?

Daarna geprobeerd met 12 volt op de 8 ohm zoals beschreven. Dan hoor ik een duidelijke klik. Ik had toen hoop dat die los was gekomen, maar helaas: Nog steeds zelfde resultaat van niet aanslaan.

Misschien is het dan toch de aansturing. Bij opstarten meet ik over de zwart/witte en zwart/rode geen spanning, ook niet over de zwart/witte en zwart/groene. Ik meet wel een spanning van 0 oplopend naar 12 V als ik meet tussen een van de 3 zwarte draden en een massa punt. Weet iemand of dat klopt?

Hoe dan ook ga ik nu toch echt profi hulp inschakelen. Lijkt me wat veiliger. ;-)

Wat is trouwens de reden dat het kroonsteentje vervangen moet worden door solderen en krimpkous?

Gebruikersavatar
PaulBng
Berichten: 13821
Lid geworden op: zo 20 okt 2013, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door PaulBng » ma 18 mei 2020, 16:29

Draden in een kroonsteentje werken zich door het trillen los.
Paul
-----
Wie dagdroomt heeft nachtrust ...

Gebruikersavatar
Cee Pee
Berichten: 16204
Lid geworden op: wo 08 mar 2006, 11:09
Locatie: Texel

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door Cee Pee » ma 18 mei 2020, 16:42

Dat is ook op te lossen met adereind hulsjes, dan kun je prima kroonsteentjes gebruiken.
Met Texelse Groet,
AfbeeldingWegens corona nú even niet onderweg, met onze Adria Coral 680 SP op Ducato 244 Maxi 2.8 JTD. Maar hij staat al wel in de startblokken.

myway
Berichten: 10627
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door myway » ma 18 mei 2020, 17:54

Als je dan toch met een tang aan de gang moet kun je er net zo goed kabelverbinders aan knijpen.

Gebruikersavatar
Metor
Berichten: 491
Lid geworden op: di 12 mei 2015, 14:39

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door Metor » ma 18 mei 2020, 19:32

De set van zwarte draden sturen de hoge gasklep aan (6kW vol vermogen). De set blauwe de lage gasklep, (lager vermogen). Ik weet niet met welke klep de boiler brandt.
De 8 ohm spoel is de "aantrek-spoel" en de 320 ohm spoel de "houd-spoel". Op de houd-spoel moet een constante 12V te meten zijn, indien gasklep aangestuurd wordt. De aantrek-spoel wordt kort aangestuurd op 12V en daarna zakt de spanning langzaam terug naar 0V.
Je metingen kunnen wijzen op een defecte aansturing.

Gebruikersavatar
rvpost
Berichten: 98
Lid geworden op: za 05 nov 2011, 12:08

Re: Trumatic C 6002 slaat niet aan

Bericht door rvpost » ma 18 mei 2020, 21:03

De voeding van de kachel al eens aangesloten met dikke draaden rechtstreeks van de accu, wel even daar een zekering tussen zetten. Kan nl ook zijn dat de huidige bekabeling net niet (meer) genoeg stroom door laat.

Plaats reactie