Welke capaciteit accu met vrij staan?

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
Gebruikersavatar
Appiecamp
Berichten: 686
Lid geworden op: zo 19 jun 2016, 20:25
Locatie: Groningen

Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door Appiecamp » di 18 feb 2020, 17:38

Hoi,

Graag even meedenken...
Ik heb een koelkast met vermogen:
Compressor koelkast, 12/24 volt DC
Aansluitspanning: 12/24 volt DC
Gemiddeld opgenomen vermogen: ca. 45 watt
Stroomverbruik:
0,94 Ah/h bij +25 °C omgevingstemperatuur,
1,50 Ah/h bij +32 °C omgevingstemperatuur,
telkens bij +5 °C binnentemperatuur
Dus geen gebruik van omvormer.

Nu komt hier nog het gebruik en laden van een laptop en telefoon bij.
Paar led spotjes en klaar.

Welke capaciteit voor een semi tractie accu adviseren jullie?

Doel is minimaal 1 dag vrij kunnen staan.

Vast bedankt.

Gebruikersavatar
Aloys
Site Admin
Berichten: 15082
Lid geworden op: zo 11 mei 2003, 19:02
Locatie: Kampen
Contact:

Re: Welke capacteit accu vrij staan

Bericht door Aloys » di 18 feb 2020, 17:46

Stroomverbruik van de koelkast is tussen de 20 en 35Ah, dus 20-35A per dag (ik
blijf wat klooien met die aanduidingen A en Ah, maar de aanname klopt.)

Een 100A-accu semi-tractie kun je circa 50A ontladen, dus dan heb je eigenlijk al
wel genoeg. Ik zou gaan voor een accu van minimaal 100A, maximaal een 150A.

Zelf heb ik een 180A AGM-accu, daarmee red ik het nu 2 dagen (incl. de Webasto
dieselkachel en het laden van 2 telefoons en tablets). In de zomer doen mijn
2 x 100Wp zonnepanelen ook hun werk, dan kan ik wel een week vrij staan! :D

Gebruikersavatar
Appiecamp
Berichten: 686
Lid geworden op: zo 19 jun 2016, 20:25
Locatie: Groningen

Re: Welke capacteit accu vrij staan

Bericht door Appiecamp » di 18 feb 2020, 17:50

Ja klopt. max 36ah maar dat is lijkt me toch nog meest ideaal?
Ok als ik 2ah/u reken kom ik op 48ah per 24 uur.
Maar wat trekt een laptop als die een halve dag aan zou staan?
En een telefoon?
Maar inderdaad dan zou je al heel eind komen met 150AH.
Zijn geen zonnepanelen aanwezig.

Gebruikersavatar
travelscout
Berichten: 1794
Lid geworden op: di 25 mar 2014, 8:53
Locatie: Barendrecht

Re: Welke capacteit accu vrij staan

Bericht door travelscout » di 18 feb 2020, 17:53

voor wat betreft je koelkast is de formule:
24uur/dag x 1,58Ah x 1,5 (werkelijke beschikbare capaciteit van een nieuwe accu)= ?? Ah.

maar is door erg de korte bocht.
Paul.

WiSpi
Berichten: 713
Lid geworden op: di 10 aug 2010, 18:09

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door WiSpi » di 18 feb 2020, 18:17

Ik heb een 150 AH AGM accu en dat is voor ons meer dan voldoende. Ook in de winter, als je meer licht nodig hebt en een kachel gebruikt (op gas).
We gebruiken bij 'extreem gebruik' ongeveer 10% van de capaciteit. Dat laadt hij ook wel weer bij tijdens het rijden.

We proberen elektriciteitsgebruik wel zo laag mogelijk te houden. We hebben geen TV, geen senseo e.d. Wel moeten er laptops en tablets geladen kunnen worden.

Gezien dit verbruik, denk ik nog niet aan zonnepanelen.
Wim

Zoek de mooie dingen in het leven op. De slechte dingen komen vanzelf wel.....

Gebruikersavatar
MonRoe
Berichten: 16504
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 7:15
Locatie: Nu nog in Berkel, vanaf juni in Well (L)
Contact:

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door MonRoe » di 18 feb 2020, 18:28

maar komt je accu dan weer vol de volgende dag, ga je dan een lang stuk rijden of aan de stroom? Want als je 1 dag vrij staat en je rijd dan bijv. de volgende dag maar 50 km naar de volgende plek, dan komt je accu niet vol en zo raakt je accu steeds verder leeg.
Afbeelding Afbeelding
Liever op de bank in de Eura, dan euro's op de bank!

Gebruikersavatar
Appiecamp
Berichten: 686
Lid geworden op: zo 19 jun 2016, 20:25
Locatie: Groningen

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door Appiecamp » di 18 feb 2020, 19:32

Geen idee. Hoe lang duurt het voor dat een 150ah accu die half leeg is weer vol is op de motor?
Ja ligt aan de laatstroom natuurlijk maar hoeveel die is?

Gebruikersavatar
Atoz
Berichten: 1991
Lid geworden op: wo 19 jun 2013, 9:11
Locatie: Europa

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door Atoz » di 18 feb 2020, 19:56

Meten is weten.

Jouw laptop heeft een heel ander verbruik dan mijn supperzuinige laptopje (zonder echte harde schijf of ssd)
Hier is op dit forum iemand die beweerde dat zijn LED verlichting zijn accu leeg slurpt :crazy:
Wat bleek, het was geen LED lampje maar een meterslange LED slang in zijn prachtige camper.
Omdat we allemaal niet dezelfde spullen hebben...

Meten is weten!
Fiat Ducato ° 30/12/2000 - 2,8 D - 64kW - 87pk - Alko - Flensburger Koffer - 8140.63 -Gebo dakramen - schapenwol
740 Wp vast + 100 Wp los -205A agm - Steca PR-4040 - Waeco CRX65 compressor - Planar 44D - 270.000 km op 31/12/2019

Deze tekst werd oorspronkelijk geschreven in het Nederlands. Verder blijf ik hier, wat ik ook probeer, een vreemdeling.

Gebruikersavatar
Appiecamp
Berichten: 686
Lid geworden op: zo 19 jun 2016, 20:25
Locatie: Groningen

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door Appiecamp » di 18 feb 2020, 20:20

Meten is zeker weten!

Maar ik heb geen accu van 150AH en weet niet wat voor laadstroom hier loopt.

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 30321
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door Kroppie » di 18 feb 2020, 21:23

de handigste en meest precieze manier is met een amperemeter, een gewone, of een z,g klem/tang meter(een die je om de draad klemd).
dan met een lege accu stukje rijden, en je weet het, in het begin is de laadstroom het hoogst, en naarmate de accu voller word word die lager, ook van invloed is de accu capaciteit en leeftijd, en ook de draaddikte en lengte tussen dynamo en accu speelt een grote rol, veel meer zelfs dan de dynamo capaciteit.

laadstroom is van zoveel verschillende factoren afhankelijk dat enkel meten een beetje juiste uitkomst geeft.

of met een lege accu gaan rijden en kijken hoelang het duurt voor die weer vol is, dat kan ook natuurlijk, maar dan weet je uren en nog steeds geen amps :D

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen en geeft nooit problemen.

too old to worry about anything

Gebruikersavatar
Aloys
Site Admin
Berichten: 15082
Lid geworden op: zo 11 mei 2003, 19:02
Locatie: Kampen
Contact:

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door Aloys » di 18 feb 2020, 22:52

Dus hoe meer stroom er gevraagd wordt, hoe meer de dynamo levert. Daarom laad ik de laptop
op aan de omvormer, bij voorkeur terwijl we rijden. En 's avonds gebruik ik 'm op zijn eigen accu.
Is dat niet voldoende (mijn laptop is van 2009) dan zet ik de omvormer nog even aan.

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 30321
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door Kroppie » wo 19 feb 2020, 7:58

dus ook hoe leger een accu is des te meer laadstroom er zal lopen, en hoe dikker en korter de kabels hoe meer laadstroom, het is dus onmogelijk om op basis van 150Ah van de accu te vertellen hoeveel laadstroom er zal lopen, en die verandert ook nog eens constant, dus is meten de aangewezen weg.

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen en geeft nooit problemen.

too old to worry about anything

Gebruikersavatar
Appiecamp
Berichten: 686
Lid geworden op: zo 19 jun 2016, 20:25
Locatie: Groningen

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door Appiecamp » wo 19 feb 2020, 9:25

Bedankt voor antwoorden.

Gebruikersavatar
tobe1966
Berichten: 150
Lid geworden op: do 28 jun 2007, 16:49

Re: Welke capaciteit accu met vrij staan?

Bericht door tobe1966 » wo 19 feb 2020, 9:46

Aloys schreef:Stroomverbruik van de koelkast is tussen de 20 en 35Ah, dus 20-35A per dag (ik
blijf wat klooien met die aanduidingen A en Ah, maar de aanname klopt.)
En de koelkast zit dan aangesloten op een omvormer, 220V?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Fiat Ducato 1.9TD / Rimor 2001

Plaats reactie