Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
Bertschuldink
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 22 apr 2019, 16:39

Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door Bertschuldink » di 23 apr 2019, 12:26

Mijn koelkast werkt keurig op 220 volt en op gas.
Op 12 volt werkt het niet meer
Er begint dan ook een relais te klapperen met een ratelend geluid.
De spanning op het verwarmingselement is constant 5,3 volt.
Daar zal die ratel ook wel wegkomen
De inwendige weerstand van het element is ongeveer 1,5 ohm
Dat geeft een vermogen bij 12 volt van 12/1,5 =8 ampis wat ddat klopt wel aardig.
Maar waar komt die 5 volt nu weg. Heb 1 draad losgemaakt maar de toegevoerde spanning blijft 5,3 volt
Ra ra

Bert

myway
Berichten: 9798
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07
Locatie: Breugel

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door myway » di 23 apr 2019, 12:33

Verwarmingselement is dus goed kijk eens als je direct 12 volt op het relais zet of hij nog tikt.

isoplus
Berichten: 3512
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 22:08
Locatie: Achterhoek

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door isoplus » di 23 apr 2019, 14:36

Vaak zit er een slecht contact in de 12 volt naar de koelkast dus even controleren of je wel 12 volt aankrijgt bij de koelkast , zo niet dan is meten weten en moet je vandaar terug meten tot aan het storingspunt.

opacamper
Berichten: 76
Lid geworden op: zo 19 feb 2012, 20:46

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door opacamper » di 23 apr 2019, 19:53

Slechte aarde ?? :?:

Gebruikersavatar
ekruijsse
Berichten: 273
Lid geworden op: do 26 apr 2012, 22:19
Locatie: terneuzen

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door ekruijsse » di 23 apr 2019, 20:38

Stekkerblokken op electroblok controleren. Koelkast vraagt veel stroom en bij slecht contact willen de stekkerblokken weleens smelten met alle nare gevolgen van dien. Het is het overwegen waard om de koelkastvoeding uit de electrokast te halen en met een extern relais de stroom rechtstreeks aan te sluiten.
Eugene

Bertschuldink
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 22 apr 2019, 16:39

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door Bertschuldink » wo 24 apr 2019, 17:30

Dat wordt dus een puzzel.
Denk dat ik de laatste suggestie maar neem.
Ik moet dus van de dplus via een relais deze via een schakelaar aanbrengen.
Zit die D plus ook achterin in de koelkast achter het buitenrooster?
Als hij er uit moet in de hymer 654 hoeven dan alleen de schroeven aan de zijkant binnen in de koelkast los?
Of ook die in de achterwand van de vriezer.
Bert

Gebruikersavatar
ekruijsse
Berichten: 273
Lid geworden op: do 26 apr 2012, 22:19
Locatie: terneuzen

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door ekruijsse » do 25 apr 2019, 13:19

D-plus moet in principe in je electroblok zitten. De koelkastbevestiging in een Hymer ken ik niet.
Eugene

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 28764
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door Kroppie » do 25 apr 2019, 13:43

en D+ komt uiteindelijk bij de dynamo vandaan, de dunne draad bij een dynamo met 2 draden, een dunne de D+ waar enkel spanning op komt bij draaiende motor en een dikke de B+ waar constant spanning op staat

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, en geeft nooit problemen.

too old to worry about anything

Opzomeren
Berichten: 17
Lid geworden op: zo 14 mei 2017, 23:11

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door Opzomeren » wo 01 mei 2019, 22:53

Heb ik ook gehad wat bleek het kabeltje in de electrobox was doorgebrand. (bruin in steek stekker boven op het kastje ) dat is de d- geloof ik.

Opzomeren
Berichten: 17
Lid geworden op: zo 14 mei 2017, 23:11

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door Opzomeren » wo 01 mei 2019, 23:09

Heb ik ook gehad sluiting in de electrobox draad doorgebrand bruin D+ ik heb mijn koelkast in Duitsland bij Dometic laten renoveren spot goedkoop
alle draden vernieuwd en de gasbrander 100% in orde later ontdekte ik daarin het euvel. (Succes)

Arie alfa
Berichten: 6
Lid geworden op: zo 11 nov 2018, 15:08

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door Arie alfa » di 21 mei 2019, 21:41

Ik heb hetzelfde probleem met mijn thetford koelkast. Wel op gas en 220V, maar geen 12V Nu blijkt dat na doormeten de printplaat kapot is. Gelukkig nog garantie. Dus is dit misschien jullie probleem.

HTramp
Berichten: 3
Lid geworden op: do 14 mar 2013, 17:15

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door HTramp » do 20 jun 2019, 17:42

In mijn Hymer 654 werkt de Dometic RM 7655 l ook niet meer op 12V, wel op gas en 230V.
Het probleem hier is, dat als de motor loopt en de keuzeschakelaar automatisch (AES) of handmatig op 12 V wordt gezet de 2A zekering bij de startaccu doorslaat.
De keuzeschakelaar activeert een relais achter in de koelkast en schakelt zo de 12V naar het verwarmingselement. Als ik de +12V leiding van het verwarmingselement losmaak van het relais dan gaat de 2A zekering niet stuk.
Het verwarmingselement heeft een gemeten weerstand van 1,9 Ohm. Zou goed zijn.
Weet iemand wat het probleem zou kunnen zijn?

Wout

Gebruikersavatar
Peter LMC
Berichten: 5166
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 20:51
Locatie: Parel van de kempen
Contact:

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door Peter LMC » do 20 jun 2019, 17:50

Goede middag Wout.
Welkom op het forum.
Je breekt in op dit topic, maar vooruit. :-B

Lijkt me dat er een verkeerde zekering in zit.
Een te lichte.
Een koelkast is gezekerd met een 15 ampere zekering of meer.
Even goed meten en opzoeken wat er in moet.
Maar 2 ampere in de draad naar het 12 volt verwarmings element is te weinig .

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 28764
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Mijn Dometic koelkast doet het niet meer op 12 volt

Bericht door Kroppie » do 20 jun 2019, 17:59

bij een aes koelkast gaat er een aparte 12volt draad naar het aes systeen en die is vaak met 2 amp gezekerd.
dus wat is nu wat.?
aes kastje een probleem?, of niet goed aangesloten?, heeft het wel goed gewerkt.?

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, en geeft nooit problemen.

too old to worry about anything

Plaats reactie