lichtdimmer op hotelschakeling

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
WimZ
Berichten: 1057
Lid geworden op: zo 30 aug 2009, 11:13

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door WimZ » di 06 nov 2018, 17:11

Afhankelijk van de twee schakelaars staat om de led aan te krijgen op 1 van de schakeldraden spanning. Als je in beide een dimmer zet werkt er toch maar een van de dimmers.

jansloos
Berichten: 4138
Lid geworden op: do 10 apr 2014, 11:17
Locatie: Leiden. Mooiste stad van..........nou ja kom maar niet . Hebben geen fatsoenlijke camperplaatsen.

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door jansloos » di 06 nov 2018, 17:32

Dat klopt. Maar die ander werkt wel. En daar gaat het om.
Schakel je om, werkt die ander. En heeft die ene pauze.
Je plaatst ook bij elke schakelaar een dimmer.
Het enige probleem kan ontstaan dt je moet dimmen aan de andere schakelaar.

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 29504
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door Kroppie » di 06 nov 2018, 17:35

als het werkt, en iemand is tevreden met de manier waarop, dan is het toch goed?, de een is gauw tevreden, een ander nooit.

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets en geeft nooit problemen.

too old to worry about anything

jansloos
Berichten: 4138
Lid geworden op: do 10 apr 2014, 11:17
Locatie: Leiden. Mooiste stad van..........nou ja kom maar niet . Hebben geen fatsoenlijke camperplaatsen.

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door jansloos » di 06 nov 2018, 17:48

We kijken altijd of het beter kan, zijn dus niet heel gauw tevreden.

Gebruikersavatar
Atoz
Berichten: 1940
Lid geworden op: wo 19 jun 2013, 9:11
Locatie: Europa

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door Atoz » di 06 nov 2018, 22:55

Gebruik dan een stereo potentiemeter. Twee potentiemeter op 1 as.
Maar of die draadgewonden bestaan? Zelf nooit gezien.

Of een Arduino met een servomotor die de twee potentiemeter bedient. (1 in elke lijn).

Kortom zoals Jos schrijft sommigen zijn nooit tevreden.
Moeilijke woorden, onbegrijpelijke zinsconstructies: Google Translate is je vriend :shh:
Deze tekst werd oorspronkelijk geschreven in het Nederlands

snoopy
Berichten: 867
Lid geworden op: di 27 jul 2004, 18:03
Locatie: Zutphen

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door snoopy » wo 07 nov 2018, 9:14

Leuk weer zo'n discussie wat een zijweg inslaat.
Maar ik had de dimmers (zoals ik die al had) voor 2,75 € gratis thuis gezonden uit china 3 jaar terug dat wel. Hier 16,95... Dus moet ik nou voor 2,75 netjes in ombouwkastje met knop enz. een potmeter gaan kopen ?? :-)

Ga van de week kijken of het werkt. Op dit moment moet ik eerst zorgen dat mijn lichaam weer werkt :-(

eerder genoemde suggestie knop ingedrukt houden. Dat werkte bij de vorige inderdaad wel zo (ook met de knop die in het linkergedeelte van het dashboard console zit voor de voor verlichting). Maar bij deze niet. Kon zeker niet ivm met de prijs :-(

tot zo ver weer bedankt
Henk
Volg je hart want dat klopt.

jansloos
Berichten: 4138
Lid geworden op: do 10 apr 2014, 11:17
Locatie: Leiden. Mooiste stad van..........nou ja kom maar niet . Hebben geen fatsoenlijke camperplaatsen.

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door jansloos » wo 07 nov 2018, 13:06

Als het met drukknoppen werk, is er een relaisschakeling bij betrokken.

snoopy
Berichten: 867
Lid geworden op: di 27 jul 2004, 18:03
Locatie: Zutphen

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door snoopy » do 08 nov 2018, 10:05

Het werkt niet meer met de drukknoppen dan had ik deze vraag niet gehad. Dat was de vorige camper :-)
Volg je hart want dat klopt.

Gebruikersavatar
Atoz
Berichten: 1940
Lid geworden op: wo 19 jun 2013, 9:11
Locatie: Europa

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door Atoz » do 08 nov 2018, 10:14

Toen ik mijn camper bedacht en bouwde dacht ik vier dimmers nodig te hebben.
Praktisch stonden ze altijd op dezelfde stand.

Toen ik na vijf jaar een ander bedieningspaneel (alle schakelaars staan op 1 plek) bedacht heb ik de dimmers weggelaten en me led lampjes met een kleiner vermogen gekocht.

Werkt perfect.
Moeilijke woorden, onbegrijpelijke zinsconstructies: Google Translate is je vriend :shh:
Deze tekst werd oorspronkelijk geschreven in het Nederlands

DirkenAnneke
Berichten: 463
Lid geworden op: do 14 okt 2004, 23:00
Locatie: Schoonoord

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door DirkenAnneke » ma 19 nov 2018, 19:20

Bij Carthago,(maar ook bij diverse andere campers) werkt de verlichting niet direct maar via electronische units (nodes),
De schakelaars geven een puls signaal aan deze units , welke deze daarna de lampjes aansturen.
Gevolg dat je dus niet zomaar dimmers oid kan gaan aansluiten.
Bij onze Carthago gaan de lampjes dimmen door de schakelaars ingedrukt te houden.
Carthago Chic C-line 5.0, VW golf en BMW1200RT (in aanhanger)

snoopy
Berichten: 867
Lid geworden op: di 27 jul 2004, 18:03
Locatie: Zutphen

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door snoopy » za 24 nov 2018, 13:06

Hier ben ik weer. Kwam van alles tussen.

Het zijn dus gewone klik schakelaar in hotel (2 schakelaars totaal) uitvoering. Knop ingedrukt houden werk dus niet zoals de vorige.

Heb de spanningkant nu los gehaald gehad.
Paarse draad is de min
Op een van de andere twee grijze draden staat dus afhankelijk van 2de schakelaar de +.
Maar wat ik ook doe met de dimmer ertussen. Lukt niet, heb deze:
https://www.applamp.nl/led-strip-dimmer ... gIZSfD_BwE

Vreemde is wel dat direct meten 12,8 volt meet en na de dimmer 6,8v dus misschien geen goede dimmer??

Ga wel weer verder proberen, maar wat?

Alleen een 12v + dimmer?
Als ik die van mij doormeet is de - ook niet geheel doorverbonden naar elkaar.

De 2de schakelaar gewoon aan laten/doorverbinden door de draden direct te verbinden met elkaar (wordt weer zoeken welke:-) en dan de spanningvoerende schakelaar dimmen?
Is toch onzin deze hotelschakeling Max 3 meter van elkaar.


Groet en alweer en alvast bedankt
Henk
Laatst gewijzigd door snoopy op za 24 nov 2018, 13:32, 1 keer totaal gewijzigd.
Volg je hart want dat klopt.

snoopy
Berichten: 867
Lid geworden op: di 27 jul 2004, 18:03
Locatie: Zutphen

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door snoopy » za 24 nov 2018, 13:24

Aanvulling van mijzelf.. Omdat bij de ene schakelaar de - een paarse draad is en bij de slave (2de) een blauwe als - .... zal er ergens nog iets tussenzitten in de - draden??
Of slordige monteur....
Je kan voor Dit geld ook niet te veel verwachten hé ;-)
Henk

Weet het had bij de bovenstaande gemoeten maar lukte niet op de gsm. Zijn onderweg vandaar.
Volg je hart want dat klopt.

Gebruikersavatar
Zwerfsteen
Berichten: 9440
Lid geworden op: za 17 jun 2006, 16:39
Locatie: Poortugaal

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door Zwerfsteen » za 24 nov 2018, 13:31

Wel een dure dimmer in je link.
In China is dezelfde dimmer een stuk goedkoper.
Groet,
Leny en Pieter

Het is met een camper vaak net als met voedsel:
Je realiseert je niet wat er allemaal in zit en voordat je het weet ben je te zwaar.

snoopy
Berichten: 867
Lid geworden op: di 27 jul 2004, 18:03
Locatie: Zutphen

Re: lichtdimmer op hotelschakeling

Bericht door snoopy » za 24 nov 2018, 13:34

Als je iets verder terug gelzen had had je gezien dat ik hem uit China ook veel goedkoper had. Dit was alleen als voorbeeld welke ik had :-).
Maar dit staat dus buiten mijn vraag. Anders komt men weer met potmeters e.d. wat hier best wel eens in kan zitten.
Maar dus buiten het probleem.
Volg je hart want dat klopt.

Plaats reactie