Onderweg: beheersen van dataverkeer door updates in Windows

Artikelen over de aanleg, onderhoud
en het gebruik van elektronica in de camper.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Marius HRL
Berichten: 9636
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 6:54
Locatie: Midden-Drenthe

Onderweg: beheersen van dataverkeer door updates in Windows

Bericht door Marius HRL » wo 03 aug 2011, 12:07

Onderweg beheersen van dataverkeer door updates in Windows
VERSIE: 1 december 2014
Wie onderweg gebruik maakt van mobiel internet, waarbij het dataverbruik beperkingen kent (bijv. beperkte databundel), staat voor een lastig dilemma. Het betreft de beveiliging van je laptop/netbook. Het gaat om de keuze of je wel of niet automatisch updates download en installeert.

Regelmatig worden er veiligheidslekken ontdekt in het besturingssysteem Windows, Java en diverse applicaties van Microsoft en Adobe. Voor virusscanners zijn er dagelijkse nieuwe virusdatabases, zodat ook de nieuwste virussen en andere malware kunnen worden opgespoord. Het is verstandig je computer snel met de daartoe aangeboden software up-to-date veilig te houden.
Ook worden er van allerlei programma's regelmatig updates aangeboden met nieuwe functionaliteit.
Indien je voor programma's 'automatisch updaten' ingeschakeld hebt, bestaat de mogelijkheid dat het daarmee gemoeide aantal MB's groter is dan de beschikbare databundel.

Wat is dáárvoor het alternatief?
Met behulp van de volgende tips kun je je dataverbruik beter beheren en toch veilig internetten, mits je je houdt aan enkele spelregels.

Wanneer je onderweg gebruik maakt van mobiel internet, is veilig computergebruik extra belangrijk, omdat de internetverbinding van je laptop minder goed beveiligd is dan thuis.
 1. Een belangrijke veiligheidsregel voor gebruikers van Windows Vista en Windows 7 en 8 is: stel je User Account Controle (UAC) in op de hoogste stand (altijd meldingen) en werk NIET in een administrator-account. Internetten met Windows XP is onverantwoord.
 2. Zorg steeds voor een zo goed mogelijk bijgewerkte besturingssysteem en veiligheidssoftware. ALS je bij een programma automatische updates op 'handmatig' instelt, dien je regelmatig voor de betreffende software (binnen een paar dagen) te checken op updates en die te verwerken. Benut daarvoor bijvoorbeeld een gratis toegankelijke WLAN-verbinding of de (voor die dag) beschikbare ruimte binnen je databundel (let dan op het verbruik!). Benader in Vista en Win7 een WLAN-netwerk altijd als "Openbaar netwerk"
 3. Bezoek geen dubieuze websites en open geen verdachte bijlagen of links. Scan bijlagen zo nodig met een virusscanner. Wanneer je virusscanner niet up-to-date is kun je verdachte bestanden ook laten on-line laten scannen bij Virustotal.nl.
 4. Check niet alleen regelmatig je dataverbruik (bijv. via Mobile Partner of Bitmeter2) maar ook de update-instellingen van o.a. Acrobat Reader, Adobe Flash en Java. Die instellingen kunnen ook buiten jouw wil gewijzigd worden! Benut de in sommige verbruiksbeheerprogramma's aanwezige beveiliging tegen het overschrijden van datalimieten.
 5. Controleer regelmatig in MSConfig bij Services en Opstarten (Bij Windows 8 in Taakbeheer > Opstarten) of er niet onnodig programma's en services opstarten; zeker als die ook internetverkeer (kunnen) genereren. Bekende datagrootverbruikers zijn onder meer: Soluto, Nokia-/Ovi Suite
 6. Houd rekening met het feit dat download en upload van films, video's, en hoge resolutie-foto's, net als VoIP-toepassingen (met name met webcam) veel dataverkeer benutten.
Methoden om te ontdekken welke programma's dataverkeer genereren
 • Monitoren en blokkeren Dataverkeer: Start Taakbeheer door gelijktijdig Ctr-Alt-Del-toets in te drukken > kies tabblad "Prestaties" > klik onderaan op "Broncontrole > tabblad "Netwerk"
 • "Check welk programma (tegen jouw wens) internetverkeer genereert > rechtsklik erop en klik op "Proces beëindigen".
 • Eventueel het automatisch laden/opstarten van het betreffende programma via MSConfig voorkomen (vinkje verwijderen). Bij volgende opstart start programma niet op.
 • Alternatief:
 1. Je plaatst je dongel met SIMkaart > maak via Mobile Partner verbinding met het mobiele netwerk > ga naar het tabblad Statistieken
 2. Start het programma Taakbeheer (Ctrl-Alt-Del) > Taakblad processen > klik bovenaan op de kolomkop "CPU" totdat daaronder een getal wordt weergegeven, dat duidt op actief proces
 3. Zodra in MP de verbruikstellertjes onder Upload of Download weergeven dat er dataverkeer is, kijk je in Taakbeheer welk proces op dat moment actief is. Noteer dat en tracht te achterhalen welk programma/service hier aan de gang is.
 4. Als je zeker weet dat dit programma/proces onnodig en ongewenst is, selecteren en beëindigen (in Taakbeheer). Eventueel het automatisch laden/opstarten van het betreffende programma via MSConfig voorkomen (vinkje verwijderen). Bij volgende opstart start programma niet op.
Aanwijzingen voor het aanpassen van update-instellingen
BESTURINGSSYSTEEM
Windows Update
Uitschakelen van automatische updates:
 • In hoofdscherm klikken op "Instellingen wijzigen"
 • Selecteer: "Naar updates zoeken, maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren". Klik daarna op "OK".
 • Zo spoedig mogelijk weer (al dan niet tijdelijk) inschakelen en updates downloaden en installeren.
VIRUSSCANNERS
AVG Anti-Virus Free:
Uitschakelen van automatische updates:
 1. Menuoptie Extra > Geavanceerde instellingen > Schema's > Updateschema Virusdatabase > verwijder TIJDELIJK bovenaan vinkje bij "Deze taak inschakelen"
 2. Menuoptie Extra > Geavanceerde instellingen > Schema's > Updateschema Programma > verwijder TIJDELIJK bovenaan vinkje bij "Deze taak inschakelen"
 3. Zo spoedig mogelijk weer (al dan niet tijdelijk) inschakelen en virusdatabase en programma bijwerken.
Avast Free: Uitschakelen van automatische updates:
 • Op hoofdscherm klikken op "Instellingen"
 • Klik links op optie "Updates" en zet vinkjes bij "Vraag wanneer een update beschikbaar is"; zowel bij "Engine en Virusupdates" als bij "Programma". Klik daarna op "OK".
 • Zo spoedig mogelijk weer (al dan niet tijdelijk) inschakelen en virusdatabase en programma bijwerken.
MS Security Essentials (MSE):
Het updaten van het programma en de virusdatabase van MSE verloopt via Windows Update. Máár zelfs als je In Windows Update instelt dat beschikbare updates uitsluitend gemeld mogen worden, wordt de virusdatabase van MSE toch één maal per dag bijgewerkt.

ANDERE PROGRAMMA'S
Windows Store (Win8)
Start de Store > Instellingen > App-Updates: automatisch updaten uitschakelen

Adobe Acrobat Reader
Gebleken is dat Acrobat Reader bij het uitvoeren van een update soms ongevraagd de update-instellingen aanpast. Ik check regelmatig m'n verbruik en ontdekte recent dat ik na een half uurtje internetten (zonder Skype of video) al over de 50 MB verbruik zat. Ik checkte de update-instellingen van Acrobat Reader en die stonden op "Automatisch downloaden maar mij laten kiezen wanneer ik ze installeer", in plaats van wat ik eerder instelde: "Updates niet automatisch downloaden of installeren"
Hoewel in MSConfig op tabblad "Opstarten" het vinkje had verwijderd voor AdobeARM (de automatische updater van Adobe), bleek dat vinkje er opeens weer te staan en startte dat programma tegen mijn wens weer op.
Je kunt dit als volgt aanpakken:
 • in Acrobat Reader via rolmenu "Bewerken" > Voorkeuren > Categorie "Updater"
 • in MSConfig in tabblad "Opstarten" vinkje verwijderen voor "Adobe Reader en Acrobat Manager"
 • Zo spoedig mogelijk weer (al dan niet tijdelijk) inschakelen en updates downloaden en installeren.
Adobe Flash Player
Flash Player kent geen automatische download/installatie van updates, maar checkt regelmatig via het internet of er updates zijn. Die automatische check kun je uitzetten door in het Configuratiescherm bij het onderdeel Flash Player (op het tabblad "Advanced") het vinkje te verwijderen bij "Automatisch controleren op updates". Daarna regelmatig handmatig checken of vinkje terugzetten! Denk eraan bij de handmatige update of je het vinkje bij 'Google Chrome installeren' en/of 'Google Toolbar installeren' al dan niet verwijdert.

QuickTime
QuickTime kent geen automatische download/installatie van updates, maar checkt regelmatig via het internet of er updates zijn. Als je iTunes installeert is daarbij een default-instelling dat ook QuickTime automatisch wordt ge-update. Die automatische check kun je uitzetten, door in het Configuratiescherm bij het onderdeel QuickTime (op het tabblad "Bijwerken") het vinkje te verwijderen bij "Automatisch naar updates zoeken". Daarna regelmatig handmatig checken of vinkje terugzetten!

Java:
In het Configuratiescherm vind je ook een onderdeel Java. Wanneer je in het tabblad Update achter "Notify me" de optie "Before downloading" selecteert, krijg je een melding dat er een nieuwe versie beschikbaar is vóórdat er een update gedownload en geïnstalleerd wordt. Na een melding Java zo snel mogelijk handmatig updaten of weer instellen op automatische updaten.
(Lees hier)

Skype:
Het updaten van Skype is lastig te beheersen. Laat Skype in elk geval onderweg niet gelijk met Windows opstarten.
Tot en met versie 4.2 kon je het updaten van Skype via de instellingen beheren; daarna niet meer! Het automatische updaten van versie 5 is alleen met een firewall of registeraanpassingen te voorkomen.
Registeraanpassingen zijn een klusje voor (enigszins) gevorderden! Kijk daarvoor hier.
Een alternatief is parallelle installatie van de Skype-versie 4.2 voor gebruik onderweg. Een alternatief is (al dan niet parallelle) installatie van de Skype-versie 4.2 voor gebruik onderweg. Je kunt de volledige versie van Skype 4.2 downloaden via OldApps. Dit is de download-link.

Google Update
Dit programma gaat ongevraagd het internet op en is hardnekkig. Hier vind je een instructie hoe je de standaard Windows firewall in Vista en Win7/8 kunt benutten om Google Updater te blokkeren. Ook kun je een third party firewall te gebruiken (in plaats van de Windows firewall). Probeer anders via MSConfig ( hiervoor uitgelegd!)

LET OP bij gebruik van MiFi en Hotspot-functie smartphone!
Wanneer je verbinding maakt met mobiel internet via een MiFi of de Hotspot-functie van een smartphone of tablet, zullen daarop aangesloten apparaten die verbinding herkennen als een 'gewone' WiFi-verbinding, Als op het via WiFi aangesloten apparaat is ingesteld dat via WiFi onbeprekt mag worden ge-update (etc) kun je geconfronteerd worden met inverwacht hoog (en kostbaar) dataverbruik!

LET OP! Nieuwere versies van programmatuur/apps kunnen anders werken! Dit artikel zal mogelijk worden aangevuld! Check regelmatig!
Vragen of opmerkingen?
DIT IS EEN ARTIKEL IN DE KENNISBANK. Hier kun je als bezoeker géén vragen, opmerkingen of aanvullingen posten.
Dat kun je wél in het subforum Navigatie of via een Persoonlijk Bericht (PB-tje) gericht aan de auteur.
Bij voorbaat bedankt voor je reacties!

Marius HRL
Globecar Familyscout L (2006)

Plaats reactie