Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Alles over navigatiesystemen, computer,
internet onderweg, mobiele telefonie en software.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 3425
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door Mickel Moen » za 23 dec 2017, 12:08

In een vorig draadje heb ik een review geschreven over de EZwi-fi V4. Wat mij betreft de ideale wifi-voorziening in mijn camper.
viewtopic.php?f=10&t=8458308

Deze week heb ik van de fabrikant om te testen de nieuwste loot aan de boom ontvangen, de Lite versie daarvan.
volgens de fabrikant was er behoefte aan een portable versie.

Eerst maar eens wat foto's.

Afbeelding

De EZwi-fi V4 Lite komt in een klein doosje met daarin het apparaatje zelf en een usb-kabeltje om de Lite van stroom te voorzien. Dat is het.

Afbeelding

Zeer klein en zeer portable dus. Echter de Lite heeft verder geen eigen voeding, geen accu. Je zult de Lite dus moeten aansluiten op een USB-powerbank of een USB-lader. Dat kan iedere willekeurige USB-voeding/lader zijn.
In dit testdoosje was verder geen enkele informatie aanwezig, maar in de begeleidende mailing wordt er het volgende over gezegd:

The V4Lite is great when there is no 12Vdc or 220-240Vac and you can use a 5Vdc power bank or a 5V USB port to power it up
- typical 5Vdc 8000mAh can power the V4Lite for 14~16 hours when in repeater mode
- typical 5Vdc 8000mAh can power the V4Lite for 7~8 hours when using 3G/4G dongle or phone tethering (if phone is not drawing power to charge itself)


Nu had ik toevallig nog een powerbankje liggen. Zo'n goedkoop relatiegeschenkje, waar ik tot nu toe niets mee kon, maar voor de Lite precies de goede mini usb aansluiting heeft. De software in de Lite is dezelfde als die van de grote broer. Ook op de Lite kun je een 3g/4g dongle aansluiten. Dus ook meteen mijn Huawei dongle er bijgelegd om het setje compleet te maken.

Afbeelding

Alles gecombineerd heb je dus je eigen Wifi hotspot, die het wifi signaal van een hotspot in de buurt kan oppikken en indien dit niet aanwezig is creëer je met de dongle je eigen 3g/4g hotspot. Dit alles geprobeerd en inderdaad het werkt feilloos en zoals ik gewend ben met de grote EZwi-fi.

Afbeelding

Rest nog te vermelden, de overige aansluitingen. Naast dus de mini-usb voor de voeding zit er nog een normale usb op voor een dongle en een standaard Wan en Lan-poort.

Op de laatste foto heb ik mijn iPhone er naast gelegd. Even voor het formaat, maar ook kom ik tot de conclusie, dat wat wifi/3g/4g betreft, de Lite in het getoonde pakketje met een elastiekje erom exact hetzelfde doet. Ook met de telefoon kun je middels tethering je eigen hotspot maken.

Kom ik meteen bij het grootste nadeel. Er zit geen antenne ingang op. De fabrikant had mij er in de vooraankondiging al op gewezen, dat deze Lite niet in de plaats komt van de normale EZ. De grote kracht van de normale EZ is de Wifi versterking. Door goede plaatsing van de antennes kun je een zwak signaal van bijvoorbeeld een camping hotspot nog binnenhalen. Iets wat mij met grote broer EZ vrijwel op iedere camping lukt.

De Lite geeft wat dat betreft geen enkel voordeel. Het signaal wordt niet versterkt, zoals ik op het eerste gezicht kan beoordelen en dus alleen door gegeven. Wat dat betreft heb je er op het eerste gezicht dus niets aan.

Wat wel blijft zijn de overige voordelen zoals:
* Perfecte intergratie met een 3g/4g dongle. Voor mij een van de grote voordelen. Met de zakelijke sim in mijn telefoon heb ik in het buitenland geen data. Mijn vrouw heeft een prepaid in haar telefoon zonder data. Onze iPads hebben geen mogelijkheid voor een sim. Maar ik heb wel een gratis sim van mijn provide Xs4all, die na de eerste 500mb op beschikbare snelheid terug gaat naar 128/64 zoals ook de Onbeperkt internet op lage snelheid KPN sim (€7,50/maand).
* Ben je op een plek, bijvoorbeeld een hotel waar je middels een voucher intenetverbindig kunt kopen (of gratis krijgt) voor 1 apparaat, dat kun je met al jouw devices middels op dat ene voucher internetten. Ik vind dat een van de grote voordelen van de EZ. Op een camping maak ik met de EZ verbinding met de hotspot van de camping en meteen zijn al onze apparaten gekoppeld. Twee iPhones en 2 iPads. Deze maken standaard contact met de EZ die ik als we onderweg zijn, ook continu aan heb. Standaard weer met de Huawei dongle een 3g/4g verbinding en als er een gratis camping hotspot is dus op de Wifi.
* Omdat je met de EZ jouw eigen hotspot hebt, maak je het surfen meteen een stuk veiliger, want het zit achter jouw wachtwoord. Je kunt dus veel veiliger contact maken met een publieke hotspot.
* VPN. De Lite wordt geleverd met de nieuwste versie van het besturingssysteem V4.12 Hierin zijn de mogelijkheden voor het leggen van een VPN-verbinding volgens de fabrikant veel makkelijker gemaakt en veel uitgebreider. Hier kom ik later op terug. VPN is namelijk iets, waar ik mij eerst eens meer in moet verdiepen.

Conclusie.

a. De Lite is beslist geen vervanger voor grote broer de EZwi-fi V4 voor gebruik in de camper. Minder geschikt voor gebruik op de camping.

b. Voor ander recreatief gebruik is deze Lite wel interessant. Hij is natuurlijk een stuk compacter. Voor gebruik in een vakantiehuisje, of op een hotelkamer met een goed internetsignaal is het ideaal om je eigen hotspot te creëren. Alleen de EZwi-fi Lite instellen en je kunt meteen met al je devices internetten.

c. Voor mijzelf zie ik dan nog de mogelijkheden om de Lite mee te nemen op de veerboot. Wij maken nogal veel veerboot overtochten in en naar Scandinavie. Met de Lite kun je je eigen veiliger hotspot creëren als er Wifi op het schip aanwezig is of anders met de dongle.

d. Het is natuurlijk ook een mooi apparaat om in je rugzak of op de fiets mee te nemen. Afhankelijk van het vermogen van jouw de powerbank heb je ook zo je eigen hotspot.

Allemaal mogelijkheden die je ook met een smartphone of een mifi kunt bewerkstelligen. het is dus maar net wat jouw mogelijkheden en wensen zijn. voor wie al gewend is aan het werken met de grote broer is deze Lite wellicht een leuke aanvulling voor onderweg.

Ik heb geen idee wat deze Lite gaat kosten. De fabrikant maakt melding, dat ze hem in het voorjaar 2018 op de markt willen brengen.

Voor de werking van de interface verwijs ik graag naar het hier al genoemde draadje en naar de website van de fabrikant, waar je ook talloze instructie video's kunt vinden.

http://www.ezwifi.eu

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Mickel Moen op zo 24 dec 2017, 11:27, 3 keer totaal gewijzigd.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
Kubo
Berichten: 585
Lid geworden op: zo 07 dec 2014, 17:45
Locatie: Apeldoorn

Re: Review EZwi-fi V4 Lite

Bericht door Kubo » za 23 dec 2017, 13:16

Complimenten Geert voor je review. :thumbup:
Ik heb de mogelijkheid van de VPN cliënt geprobeerd, dit werkt prima.
Ik maak gebruik van IPVanishVPN inloggen gaat prima username en wachtwoord slaat hij keurig op.
Je kunt daarna elk willekeurig land kiezen.
Er staan default verschillend free VPN en de bekenste VPN providers in.
Je kunt hem inderdaad makkelijk meenemen in auto of boot je hebt je eigen hotspot.
Verder ga ik nog testen met de ingebouwde VPN server en cliënt.
Verder plug and play aanzetten en het werkt hij onthoud keurig alle instellingen.
Groet, Lex (PA3CDM)en Margreet
Safari Camper FIAT Ducato 244 2.8JTD

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 3425
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door Mickel Moen » za 23 dec 2017, 22:05

Kubo.

Bedankt voor de reactie. Ik heb vrijwel geen ervaring met VPN. Toch best wel ingewikkelde materie, nu ik mij er in verdiep. Ooit eens "Hola" gebruikt, om de Nederlandse Netflix in het buitenland te kunnen gebruiken en om van hier in te loggen op de Amerikaanse. Dat kan al geruime tijd echter niet meer.

In de V4.12 van de software van de EZ zijn de mogelijkheden met VPN makkelijker gemaakt. Nu kan ik dit niet vergelijken, want ik heb mij er wat de EZ betreft nooit in verdiept.

het maakt echter wel nieuwsgierig, dus maar eens kijken op deze EZ Lite, wat er mogelijk is.

Als je de VPN knop aanklikt krijg je dit scherm.

Afbeelding

Heg is dus ook mogelijk om met de EZ een VPN server aan te maken. Dat laat ik hier nu buiten beschouwing en klik op de client knop.
Afbeelding

Hier hebben we een drietal mogelijkheden. Je kun gebruik maken van een betaalde service zoals Kubo aangegeven heeft. Je kunt ook gebruik maken van een gratis VPN server. En je kunt zelf een bepaalde configuratie uploaden of zo iets. Maar daar ben ik nog niet achter.

Ik klik dus op de knop van de gratis servers. Dan komt er een lange lijst met servers waarmee je contact kunt maken.
Afbeelding

Ik kies voor een server in Engeland.
Afbeelding

Afbeelding

En inderdaad verandert mijn locatie in Engeland.

Afbeelding

Helaas werkt de BBC-player niet en ook Netflix geeft een foutmelding. Ook deze gratis servers zijn blijkbaar door de BBC en Netflix geblokkeerd.

Neem ik een gratis Nederlandse VPN-server uit het lijstje, dan werkt Netflix nog steeds niet, maar de Nos televisie werkt wel en ook mijn Webtv app van Xs4all werkt. Op de site van EZwi-fi is ook een turtorial hierover te vinden en ook daar wordt aangegeven, dat het met de Nederlandse televisie werkt.

Dat is mooi. Ooit eens de finale van het Nederlands elftal in Zweden gezien. Ingelogd op de Zweedse televisie voor het beeld en op de Nederlandse radio voor het commentaar. Op de televisie zat echter een vertraging. Dan hoorde je dat er een doelput gemaakt werd, terwijl dat op het beeld pas na enige seconden bleek. Was best geinig overigens.
Laatst gewijzigd door Mickel Moen op zo 24 dec 2017, 11:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
Gino608D
Berichten: 891
Lid geworden op: zo 27 feb 2011, 22:37
Locatie: Valkenswaard

Re: Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door Gino608D » zo 24 dec 2017, 1:57

En de leverancier heeft er wat gratis reclame....
Niesmann+Bischoff Flair 8000i

WiSpi
Berichten: 345
Lid geworden op: di 10 aug 2010, 18:09

Re: Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door WiSpi » zo 24 dec 2017, 9:56

Gino608D schreef:En de leverancier heeft er wat gratis reclame....
Nou en????

Er worden ook kritische opmerkingen geplaatst die ik leveranciers niet zo gauw zie in hun eigen reclame zie zetten. Bovendien is het ervaringen van een gebruiker, zoals wij dat allemaal zijn, die iets voor de eerste keer gebruikt. Dat is wat anders dan de ervaringen van een leverancier, die een product ontwikkelt en alle in en outs weet.

Wim
Wim

Zoek de mooie dingen in het leven op. De slechte dingen komen vanzelf wel.....

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 3425
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door Mickel Moen » zo 24 dec 2017, 10:05

Beste Niesmann+Bischoff Flair 8000i,

Ik weet niet zo goed wat ik met deze opmerking moet.
Wil je gewoon een sneue opmerking maken?
Heb je er wat op tegen dat er hier producten besproken worden?
Of heb je hier een punt? Dat het niet kan, dat je hier een review plaatst als je het product gratis van de fabrikant gekregen hebt.

Dat de social media volop door fabrikanten gebruikt worden, om hun producten aan de man te brengen is geen geheim. Veel bloggers en vloggers verdienen er zelfs hun brood mee. Het is een effectieve vorm van directe reclame, direct bij de doelgroep.

Je kunt reclame sowieso als iets negatiefs bestempelen, vaak onder het credo, dat het toch wat is, dat er zoveel geld in omgaat. Wel ik denk, dat ik veel producten nooit had leren kennen, als er geen reclame voor gemaakt was.

Nu terug naar mijn reviews.

Meteen bij de opening van het review maak ik al bekend, dat ik het ding gekregen heb van de fabrikant om te testen. Laat ik benadrukken, dat de fabrikant in de voorafgaande mailing op geen enkele wijze mij gevraagd heeft om een tegenprestatie. Ik ben ook niet gevraagd om een review te schrijven. Wel hebben ze geschreven, dat als ik er over wilde schrijven, dat ik ook zeker de nadelen moest benoemen.

Ik had er dus voor kunnen kiezen om helemaal niets te doen, om alleen mijn ervaringen aan hen te laten weten, of het met de lezers hier te delen.

Voor dit laatste heb ik gekozen. Het mooie van een forum is, dat ik denk, dat het een medium is, waar je de meest transparante reviews/besprekingen van een product krijgt. Je weet, dat bij alles wat je schrijft je meteen reacties krijgt. Dit in tegenstelling tot veel andere media, waar reacties helemaal niet mogelijk zijn, of eerst gemodereerd worden en pas na een flinke vertraging verschijnen.
Zodra je hier op dit forum iets publiceert, is het niet meer van jou maar van ons allemaal. Alleen de moderator kan ingrijpen. Als je mijn review over de EZwi-FI V4 volgt, zie je dat er zeer veel diverse reacties op komen. Over het nut en onnut, over de prijs, over alle mogelijke alternatieven. Technische toelichtingen waar we allemaal wat van kunnen leren.

Is het een vorm van reclame maken. Zeker. Maar dat doe jij ook met jouw onderschrift. Feitelijk doen we dat allemaal hier zodra een product met naam en toenaam genoemd wordt. Is dat erg? Nee helemaal niet. Het helpt ons om keuzes te maken.
Laatst gewijzigd door Mickel Moen op zo 24 dec 2017, 12:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
de hoekies
Berichten: 5777
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 19:08
Locatie: Best (NBr)
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door de hoekies » zo 24 dec 2017, 10:40

ik zie het niet als reclame want ik heb geen ander voorbeeld om te vergelijken , ik vind het welkome informatie om een verbinding te verkrijgen als je op stap bent met de camper. :thumbup:
Met vriendelijke groeten / مع تحياتي /With best regards / Mit herzlichen Grüßen, / 敬具,
Peter
Kijk eens op onze Web-Site ook voor:
Afbeelding
http://www.dehoekies.nl
Fiat Ducato 2.3 multijet Chausson Twist II Prestige 2009
TomTom Europe TRUCK 1005 8777

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 3425
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door Mickel Moen » di 26 dec 2017, 17:31

Tijd om wat spullen op te ruimen. Nu in de rubriek te koop.
viewtopic.php?f=11&t=8462338&p=1687398#p1687398

Afbeelding

EnGenius EZ hotspotextender V3, VERKOCHT

Huawei E5732 mifi, VERKOCHT

ZTE MF730M usb-dongle, simlock vrij. Deze dongle is compatibel met de EZwi-FI V4

1 x omnidirectionele antenne. 8db. Dit is dezelfde die standaard bij de EZwi-FI V4 geleverd wordt.
Laatst gewijzigd door Mickel Moen op zo 31 dec 2017, 15:29, 4 keer totaal gewijzigd.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
seth_space
Berichten: 1499
Lid geworden op: za 06 aug 2016, 18:40
Locatie: Brabant

Re: Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door seth_space » di 26 dec 2017, 17:47

Daar hebben we voortaan een aparte rubriek voor!
viewtopic.php?f=11&t=8462338
Ook vroeger was niet alles zoals het vroeger was. HvV
“Wisdom is the result of experience and experience the result of bad judgement.”

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 3425
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door Mickel Moen » di 26 dec 2017, 18:01

Je hebt gelijk. Ik zal het aanpassen.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
Charm
Berichten: 2438
Lid geworden op: zo 17 aug 2008, 13:49
Locatie: Houten

Re: Review EZwi-fi V4 Lite & VPN

Bericht door Charm » vr 12 jan 2018, 21:45

De fabrikant heeft ook mij voorzien van deze pocket router en ik heb me er even in verdiept. Ook ik zie geen toegevoegde waarde voor de doorsnee camperaar. Het kan handig zijn voor op reis en wellicht in bijvoorbeeld hotels om je eigen hotspot te maken.

Voor mijzelf zie ik nog wel een gebruiksmogelijkheid in de camper en dat heeft o.a. te maken met de VPN functie. Mijn KuWifi heeft die namelijk niet. Wanneer de ingebouwde hotspot van de KuWifi wordt uitgeschakeld en ik deze pocket router die functie laat overnemen, kunnen we ook in de camper TV kijken zonder dat ieder apparaat op VPN hoeft te worden ingesteld. Mijn Asus router thuis heeft een ingebouwde OpenVPN server en daarmee laat ik de pocket router verbinden.

Ook zou ik nu gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om met Ziggo access points te verbinden. De KuWfi zal dan als simpele gateway moeten worden ingesteld waarna de pocket router de rest voor zijn rekening neemt.

Wat ik verder leuk vind is dat ook mijn smartphone op de pocket router als soort van dongle kan dienst doen via USB tethering.

Al met al een leuke uitbreiding van mijn wifi systeem. Ik ga het in de nabije toekomst allemaal eens uitproberen.
--Groeten van Egbert en Mea--

Trotse eigenaars van een Adriatik Coral 650SP

Plaats reactie