Steca 3030 op diodebrug

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Simon1978
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 04 mar 2020, 19:35

Steca 3030 op diodebrug

Bericht door Simon1978 » wo 25 mar 2020, 18:55

Hallo,

Ik ben bezig mijn zonnepanelen aan te sluiten op mijn sprinter met 2 agm hh accu's. Ik heb hiervoor een diodebrug mastervolt 702rtm gebruikt (gevonden bij 't slopen vd auto).
Nu' ziet' dat steca geval mijn accu's niet meer vanwege die diodebrug. Is dit te omzeilen of moet ik een handmatige schakelaar inbouwen? Ben ik sowieso van plan om de 2hh accu's te kunnen schakelen. Als ik 'm bij de "load" aansluiting vd Schakelaar bijzet ben ik er ook maar liever via diodebrug oid.

Mvg Simon

Gebruikersavatar
't Busje
Berichten: 5765
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 20:46
Locatie: Velsen

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door 't Busje » wo 25 mar 2020, 19:06

Wat wil je met die diodebrug tussen de regelaar en de accu's? De diodebrug is bedoeld als scheiding tussen de startaccu en de huishoudaccu.
Evert

Hobby Siesta A55 GS Sport, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014)

Simon1978
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 04 mar 2020, 19:35

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door Simon1978 » wo 25 mar 2020, 19:09

Hallo,

Ja weet ik. Heb een argofet 200-3 tussen de start en de 2 hh accu's. Nu wilde ik met die "gevonden" diode brug de twee hh accu's automatisch laden. Alleen het zonnepaneel dus op de 2 hh accu's.

Gebruikersavatar
hans51
Berichten: 907
Lid geworden op: wo 24 jun 2009, 19:40
Locatie: Noord Limburg

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door hans51 » wo 25 mar 2020, 19:27

Laadregelaar rechtstreeks op de accu's en niks diodebrug ertussen .om het simpel te zeggen de laadregelaar krijgt geen info meer van de accu's en blijft dus doorladen en de gevolgen daarvan die kun je wel inschatten denk ik.

groet hans51
Bij ons valt niets te erven.
Want we reizen tot we sterven

Simon1978
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 04 mar 2020, 19:35

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door Simon1978 » wo 25 mar 2020, 19:49

Hans,

Ik wil de 2agm hh accu's (identieke, serienummer opvolgend) graag gescheiden houden. Ook al zijn de accu's identiek, parallel schakelen wil ik niet.
Als ik de steca rechtstreeks op de accu's zet, schakel ik ze dus parallel.
Ik denk dat de eenvoudigste oplossing de load keuze schakelaar gaat worden.

Gebruikersavatar
Janpinz
Berichten: 1535
Lid geworden op: zo 10 jun 2018, 10:00
Locatie: “Casita” op wielen.

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door Janpinz » wo 25 mar 2020, 19:54

Of de imanager of gelijkwaardig.
We wonen waar we parkeren, we reizen met ons (t)huis...en: we rijden weer! 🥳

Gebruikersavatar
hans51
Berichten: 907
Lid geworden op: wo 24 jun 2009, 19:40
Locatie: Noord Limburg

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door hans51 » wo 25 mar 2020, 20:04

M.I. is dat wat jij wil doen vragen om problemen ,het koppelen van accu's en zeker van de zelfde productiedatum kan geen kwaad wij doen dit al jaaaaaaaaaaren zo het heeft alleen maar capaciteit voordeel geen nadeel te bedenken ook qua laden heeft het alleen maar voordelen .met alles wat (handmatig) geschakeld wordt worden ook fouten gemaakt.
Maar het is uw keuze .

groet hans51
Bij ons valt niets te erven.
Want we reizen tot we sterven

myway
Berichten: 10792
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door myway » wo 25 mar 2020, 20:29

Nou............ nadeel is wel dat twee accu’s paralel uit 12 cellen bestaat terwijl een accu er 6 heeft en een cel kan kapot gaan.
Bij twee accu’s paralel dus dubbele kans.

Simon1978
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 04 mar 2020, 19:35

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door Simon1978 » wo 25 mar 2020, 20:34

Onder andere dat dus ja. En dan gaat 't hele spul ontladen op elkaar. Einde oefening.
De keuze schakelaar is puur, accu leeg, omschakelen. En dus de steca ook denk ik zo.
Verder hangen er dus die argofet bij en twee c-tek laders 10A dus het zonnepaneel is een "extraatje".

Gebruikersavatar
Atoz
Berichten: 2042
Lid geworden op: wo 19 jun 2013, 9:11
Locatie: Europa

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door Atoz » do 26 mar 2020, 0:09

PAAP
Panelen af accu af
----
Accu op panelen op

Schrijven we steeds. Dus als jij de accu's wil schakelen moet je telkens de panelen afzetten.

My opinion ;-)
Fiat Ducato ° 30/12/2000 - 2,8 D - 64kW - 87pk - Alko - Flensburger Koffer - 8140.63 -Gebo dakramen - schapenwol
740 Wp vast + 100 Wp los -205A agm - Steca PR-4040 - Waeco CRX65 compressor - Planar 44D - 270.000 km op 31/12/2019

Deze tekst werd oorspronkelijk geschreven in het Nederlands. Verder blijf ik hier, wat ik ook probeer, een vreemdeling.

Simon1978
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 04 mar 2020, 19:35

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door Simon1978 » do 26 mar 2020, 8:35

Hmmm die paap kan dus nogal eens roet in het eten gooien. Ga ik toch een bekijken waarom dat diodeblok niet werkt.
Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
albertrietjens
Berichten: 235
Lid geworden op: ma 23 dec 2013, 13:33
Locatie: Nederweert

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door albertrietjens » do 26 mar 2020, 10:08

Die diode brug gaat NOOIT werken. De regelaar heeft voeding nodig en die haalt hij uit de accu, plaats je daar een diode tussen dan kan er geen stroom richting de regelaar en zal de regelaar dus nooit opstarten. Pas wanneer de regelaar een stroom door de diode richting de accu laat lopen zal er een spanning te meten zijn aan de anode zijde. E.e.a. is nog een beetje afhankelijk van de werking van de regelaar en of hij zijn voeding uit de accu of het zonnepaneel haalt. Daar zijn waarschijnlijk wel wat verschillen in.

Mijn MPPT in de camper wordt bijvoorbeeld gevoed uit de accu alleen op het zonnepaneel doet die niets (getest in lab-omgeving). De MPPT van ons huis daarentegen wordt gevoed uit de zonnepanelen. Geen zon geen display, etc.
Motto: wanneer je niet meer valt, leer je niets meer bij

Harrie: https://goo.gl/photos/EnjPjajHsGnetUP2A

Chang: https://photos.google.com/share/AF1QipO ... dCaGxKc0VR

Simon1978
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 04 mar 2020, 19:35

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door Simon1978 » do 26 mar 2020, 10:13

Daar was ik dus al een beetje bang voor dat 'm de voeding daar uit zou trekken. Display werkt wel maar geen E13 (geen accu) aan.
En daarbij het het paap verhaal moet ik toch iets anders verzinnen.
Wat is nog even de vraag dus.

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 31368
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Steca 3030 op diodebrug

Bericht door Kroppie » do 26 mar 2020, 10:21

is niet zo moeilijk, gewoon die 2 accu,s parallel zetten, of ieder apart en dan schakelbaar, met een gewone schakelaar.

had 14 jaar geleden 2 230ah accu,s parallel in mijn camper geplaatst, en die hebben het 14 jaar prima gedaan

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen en geeft nooit problemen.

too old to worry about anything

Plaats reactie