Laden van de accu's bij 230V?

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Gorfel
Berichten: 56
Lid geworden op: wo 17 mei 2017, 16:51
Locatie: Nijmegen

Re: Laden van de accu's bij 230V.

Bericht door Gorfel » wo 06 nov 2019, 14:33

@Geert: Klopt dat het gele lampje gaat branden wanneer ik de omvormer inschakel. Maar die staat nu uit. Het gaat mij om het bijladen van de accu's wanneer ik 230v van de paal heb. Die omvormer is m.i. een ander probleem.

@CeePee: De EBL is ter controle bij van Opzeeland geweest. Daar is niks mee aan de hand. Alle zekeringen zijn oke. De 230v stekker is aangesloten. En via de zekering van de interne lader meet ik ook 230v.

Jan

Gebruikersavatar
Geert Huizing
Berichten: 245
Lid geworden op: ma 01 mei 2017, 21:51
Locatie: Hoorn

Re: Laden van de accu's bij 230V.

Bericht door Geert Huizing » wo 06 nov 2019, 15:07

Gorfel,

Het 230V controlelampje wordt aangestuurd door de EBL, maw als de EBL 230V krijgt gaat get lampje aan.
Dit is ter indicatie dat walstroom in je camper aanwezig is. Heeft niks van doen met de omvormer.

Echter in jouw situatie gaat het lampje aan als je de omvormer aan zet, dit is niet correct.
Het lijkt er op dat jouw EBL 230V krijgt van de omvormer.
Trek de 230V voedings-stekker maar eens uit de EBL, de omvormer uit, en sluit dan de walstroom aan en meet dan met je universeelmeter op de voedings-stekker van de EBL, hier moet dan 230V op staan.

Het laden van je HHaccu moet idd buiten de omvormer om gaan.

Het probleem zit hem denk ik niet in je EBL, echter in de 230V aanluiting

Zijn er in het verleden wat aanpassingen aan het elektra gedaan, en zo ja, welke dan.

Gebruikersavatar
Camperic
Berichten: 1598
Lid geworden op: zo 02 aug 2015, 10:27
Locatie: City of Mars

Re: Laden van de accu's bij 230V.

Bericht door Camperic » wo 06 nov 2019, 15:40

Geert Huizing schreef:
wo 06 nov 2019, 13:10
Als ik dit topic lees zal je goed moeten uitzoeken hoe de Victron omvormer en schakelaars in de
installatie zijn verwerkt.
viewtopic.php?f=3&t=8470042

Hier schrijf je namelijk dat het 230V controlelampje reageert op de stand van een schakelaar.

Het is nu best wel onduidelijk hoe het in je camper zit.
Nu ik dit lees denk ik dat je dezelfde situatie hebt als ik in mijn camper. Zie dit topic.
Waarschijnlijk zitten omvormer en EBL aangesloten op een scheidingsrelais en het is goed mogelijk dat je de oorzaak daar moet zoeken. Ik had langere tijd dat ik de ene keer wel en de andere keer geen stroom had nadat ik de stekker van de paal had aan gesloten. Bij mijn camper bleek de aansluiting van de kabel vanaf de paal op dat relais niet goed vast te zitten :roll:
Bürstner i660 2.8 JTD (2003)

Gorfel
Berichten: 56
Lid geworden op: wo 17 mei 2017, 16:51
Locatie: Nijmegen

Re: Laden van de accu's bij 230V.

Bericht door Gorfel » wo 06 nov 2019, 16:17

Geert Huizing schreef:
wo 06 nov 2019, 15:07
Gorfel,


Trek de 230V voedings-stekker maar eens uit de EBL, de omvormer uit, en sluit dan de walstroom aan en meet dan met je universeelmeter op de voedings-stekker van de EBL, hier moet dan 230V op staan.
@Geert: De omvormer staat uit. De voedingsstekker is eruit. Ik meet nu op de stekker van de EBL 183V wisselspanning.
Ik heb nu wel gewoon 230v op de stopcontacten.

Gebruikersavatar
Geert Huizing
Berichten: 245
Lid geworden op: ma 01 mei 2017, 21:51
Locatie: Hoorn

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Geert Huizing » wo 06 nov 2019, 17:00

@Gorfel,

Dat is niet zoals het hoort.
183V op de voedingsstekker en 230 op de gewone stopcontacten.
Ik stel voor dat je de voedingskabel van de EBL gaat volgen waar hij heengaat. Onderweg zal je dan nog wel wat tegenkomen en daar dan ook meten, ergens zit een slechte verbinding.
Dan gelijk optekenen hoe het in elkaar zit.

Gorfel
Berichten: 56
Lid geworden op: wo 17 mei 2017, 16:51
Locatie: Nijmegen

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Gorfel » wo 06 nov 2019, 17:27

Ik ga daar morgen in de loop van de dag mee aan de slag Geert. Ik hou je op de hoogte.

Gorfel
Berichten: 56
Lid geworden op: wo 17 mei 2017, 16:51
Locatie: Nijmegen

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Gorfel » wo 06 nov 2019, 17:29

@cameric: Ik heb je topic even doorgelezen. Het probleem is nagenoeg hetzelfde. Maar bij jou deed de interne lader het nog, bij mij juist niet.

Gebruikersavatar
Digiwalker
Berichten: 2115
Lid geworden op: zo 24 feb 2008, 10:26
Contact:

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Digiwalker » wo 06 nov 2019, 17:31

Kijk eens of er een automatische omschakelaar in zit.
Normaal bouwt men deze in wanneer een omvormer wordt geïnstalleerd.
Deze omschakelaars kunnen soms doorbranden.
Rene

Verstuurd vanaf mijn Power met Tapatalk

Deze luxe 5***** hotelkamer op verplaatsbare locatie met keuken, toilet, douche, 2 persoons-bed compleet met eigen parkeerplaats en privé strand op zeer zonnige locatie is dus onze Rimor Sailor 748 op een Mercedes Sprinter 416 CDI chassis.

Gebruikersavatar
Digiwalker
Berichten: 2115
Lid geworden op: zo 24 feb 2008, 10:26
Contact:

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Digiwalker » wo 06 nov 2019, 17:37

Zo iets bedoel ik. Neem het deksel af en ruik er aan. Die 183v duidt op een defect onderdeel.Afbeelding

Verstuurd vanaf mijn Power met Tapatalk

Deze luxe 5***** hotelkamer op verplaatsbare locatie met keuken, toilet, douche, 2 persoons-bed compleet met eigen parkeerplaats en privé strand op zeer zonnige locatie is dus onze Rimor Sailor 748 op een Mercedes Sprinter 416 CDI chassis.

Gebruikersavatar
Digiwalker
Berichten: 2115
Lid geworden op: zo 24 feb 2008, 10:26
Contact:

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Digiwalker » wo 06 nov 2019, 17:39

Hier meer info. https://www.4campers.nl/installatie-mat ... -paal.html

Verstuurd vanaf mijn Power met Tapatalk

Deze luxe 5***** hotelkamer op verplaatsbare locatie met keuken, toilet, douche, 2 persoons-bed compleet met eigen parkeerplaats en privé strand op zeer zonnige locatie is dus onze Rimor Sailor 748 op een Mercedes Sprinter 416 CDI chassis.

Gebruikersavatar
Cee Pee
Berichten: 14863
Lid geworden op: wo 08 mar 2006, 11:09
Locatie: Texel

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Cee Pee » wo 06 nov 2019, 18:37

Gorfel schreef:
wo 06 nov 2019, 17:29
@cameric: Ik heb je topic even doorgelezen. Het probleem is nagenoeg hetzelfde. Maar bij jou deed de interne lader het nog, bij mij juist niet.
Dat jou lader het niet doet kan veroorzaakt worden door de te lage (183volt) ingangsspanning.
Laatst gewijzigd door Cee Pee op wo 06 nov 2019, 18:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Met vriendelijke groet,
AfbeeldingWe zijn weer onderweg, nu met een Adria Coral 680 SP op Ducato 244 Maxi 2.8 JTD

Gorfel
Berichten: 56
Lid geworden op: wo 17 mei 2017, 16:51
Locatie: Nijmegen

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Gorfel » wo 06 nov 2019, 18:39

De omvormer en het 230v netwerk hebben gescheiden contactdozen. Een omschakeling zou dus overbodig zijn.

Gorfel
Berichten: 56
Lid geworden op: wo 17 mei 2017, 16:51
Locatie: Nijmegen

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Gorfel » do 07 nov 2019, 8:16

Omdat ik op de voeding van de EBL maar 183V meete kwam Geert met het idee dat daar het probleem zou kunnen zitten. Ik heb nu vanmorgen een verlengsnoer gelegd vanuit huis en op de stekker 230V gemeten. Daarna de stekker in de EBL, en meteen gaat het laadlampje branden, en slaat de meter in het groene veld uit. :-B
Nu nog even de voedingskabel van de EBL nalopen, om te kijken waar de fout zit.

Jan

Gebruikersavatar
Camperic
Berichten: 1598
Lid geworden op: zo 02 aug 2015, 10:27
Locatie: City of Mars

Re: Laden van de accu's bij 230V?

Bericht door Camperic » do 07 nov 2019, 8:28

Gorfel schreef:
wo 06 nov 2019, 17:29
@camperic: Ik heb je topic even doorgelezen. Het probleem is nagenoeg hetzelfde. Maar bij jou deed de interne lader het nog, bij mij juist niet.
.... maar de oplossingsrichting (b)lijkt dus wel gelijk :wink:
Succes met de speurtocht!
Bürstner i660 2.8 JTD (2003)

Plaats reactie