Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 22867
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door javanes » do 18 jul 2019, 13:19

We komen er wel als er genoeg info komt :wink:
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding

Hymer2018
Berichten: 51
Lid geworden op: wo 22 aug 2018, 22:56

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door Hymer2018 » do 18 jul 2019, 16:00

Nou het wordt er helaas niet duidelijker op... Op de dynamo zit geen D+ alleen een draad die naar de startmotor loopt.

Wat de D+ draad zou moeten zijn op het schakelklok komt uit op de + van de huishoudaccu. Grijze dikke draad op aansluiting 9

Wat de + van de huishoudaccu moet zijn op het schakelklok zijn twee paarse draaden die nog te herleiden zijn. Grijzen draden op aansluiting 7

Iemand enige tips?
Bijlagen
885BC1DA-2793-4C3B-A0D7-5D070EEA7B1A.jpeg
885BC1DA-2793-4C3B-A0D7-5D070EEA7B1A.jpeg (133 KiB) 180 keer bekeken
C9EA693A-FE76-4EE8-B9F9-37A2638CDA09.jpeg
C9EA693A-FE76-4EE8-B9F9-37A2638CDA09.jpeg (237.5 KiB) 182 keer bekeken
BC157F1C-1F14-49B1-8C63-2F49A81B033D.jpeg
BC157F1C-1F14-49B1-8C63-2F49A81B033D.jpeg (143.82 KiB) 184 keer bekeken

Hymer2018
Berichten: 51
Lid geworden op: wo 22 aug 2018, 22:56

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door Hymer2018 » do 18 jul 2019, 18:38

Omdat ik geen chocolade meer kon maken van de bedrading gegaan voor de eerste optie. Namelijk relais tussen start en huishoudaccu schakeld op contact. Wel met zekering tussen beide accu’s om te voorkomen dat bij eventuele piekspanning bij lege startaccu de draad naar de huishoudaccu overbelast raakt. Lijkt prima te werken.

Ps direct aangesloten op de startaccu en niet op de dynamo.

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 22867
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door javanes » do 18 jul 2019, 19:31

Dan heb je nu nog geen koelkast op 12V bij draaiende motor. :wink:
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding

Gebruikersavatar
cor heku
Berichten: 257
Lid geworden op: di 12 jun 2018, 16:53
Locatie: Best

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door cor heku » do 18 jul 2019, 19:55

Als ik de stekker zo bekijk, die scheef staat, zou je op bus 9 (D+) oftewel de licht blauwe draad, spanning moeten meten bij draaiende motor.
cor

Gebruikersavatar
veetee
Berichten: 1571
Lid geworden op: zo 29 jul 2018, 14:54
Locatie: Gooi & Vechtstreek
Contact:

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door veetee » do 18 jul 2019, 20:02

Meten = weten .... maar dat zei ik 12 posts terug ook al :wink:
Met vriendelijke groet, Vincent
* Carado T345, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014) *
Onze Carado T345 Camper is TE KOOP
http://www.titunet.nl
Huis te koop in Noord-Italië

Hymer2018
Berichten: 51
Lid geworden op: wo 22 aug 2018, 22:56

Re: Huishoudaccu laadt niet via dynamo

Bericht door Hymer2018 » do 18 jul 2019, 20:49

Voor de duidelijkheid ik heb de boel doorgemeten. Zowel om te kijken of en wanneer er spanning op staat als waar de draden uitkomen en of deze nog in takt zijn (geen kabelbreuk of slechte aansluiting).

Volgens het schema op de schakelkast is bus 9 de D+. Deze zou dus naar de dynamo moeten lopen. Echter uit de meeting blijkt dat bus 9 naar de plus vd huishoudaccu loopt.

Omdat ik het toen niet meer wist maar een relais geplaatst. Koelkast doen we toch nooit aan tijdens het rijden, want die blijft wel koudt :wink:

Plaats reactie