Dynamo vervanger

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
petervandorst
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 22 mei 2015, 22:00

Dynamo vervanger

Bericht door petervandorst » di 26 jun 2018, 23:45

Beste camper liefhebbers

Ik ben bezig met een hobby 600 van 1992
Deze is voor zien van de meeste luxese stoelen die er maar zijn

Ook zit er een omvormer van 2500w continue
Deze is bedoeld om een airco aan te kunnen houden tijdens het rijden

alleen de dynamo kan dit niet bij houden met laden
Deze is maar een 55A

Nu wil ik weten wie er aan andere dynamo erop heb gezet
Van welke merk auto en model motor enz enz

Bij winparts verkopen ze een hele mooi dynamo van caterpillar dit is een universele maar leverd wel een dikke 160A iemand hier ervaring mee?

Alles is welkom

@3
Berichten: 5038
Lid geworden op: zo 06 jun 2010, 11:05

Re: Dynamo vervanger

Bericht door @3 » wo 27 jun 2018, 0:21

Met 160A ga je dat niet redden. Je zal minstens 200A nodig hebben voor de A/C. En dan de rest nog.
@3 vind niet dat reparatiekosten hoog zijn maar de kosten van de schade die is ontstaan.

Gebruikersavatar
Peter LMC
Berichten: 4185
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 20:51
Locatie: Parel van de kempen
Contact:

Re: Dynamo vervanger

Bericht door Peter LMC » wo 27 jun 2018, 6:34

Dit type heeft er nog een enkele V riem op liggen als dynamo/waterpomp aandrijving.
Hiermee krijg je geen zwaardere dynamo aangedreven zonder dat de V riem slipt.
Het maximale met een enkele riem is toch een 70 A dynamo.
En dan heb je regelmatig een slippende riem en vroegtijdige vervanging door de slijtage.
Je zult je dynamo aandrijving om moeten bouwen naar een Multiriem aandrijving of meerdere V riemen.
Of een extra zware dynamo er bij bouwen.
Maar waar monteer je deze :?:

Ik begrijp alleen niet wat je luxe stoelen er mee te maken hebben. :-B

petervandorst
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 22 mei 2015, 22:00

Re: Dynamo vervanger

Bericht door petervandorst » wo 27 jun 2018, 12:51

De zijn ook volledig elektrisch verstelbaar vandaar

Gebruikersavatar
Peter LMC
Berichten: 4185
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 20:51
Locatie: Parel van de kempen
Contact:

Re: Dynamo vervanger

Bericht door Peter LMC » wo 27 jun 2018, 16:59

Het stroomverbruik van deze stoelen kun je vergeten.
Is alleen maar als je de stoel versteld, dus moment opnamen.
Je zit niet de gehele dag met deze knopjes te spelen.
Eenmalig het geheugen op je eigen wens instellen en klaar.
Anders wordt het als er elektr verwarmers in zitten.

petervandorst
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 22 mei 2015, 22:00

Re: Dynamo vervanger

Bericht door petervandorst » wo 27 jun 2018, 18:39

De omvormer zal niet vol 2500w
Eerder een airco van max 600w
Dus denk dat die 160a dynamo voldoende moet zijn

Texis
Berichten: 40
Lid geworden op: ma 27 mar 2017, 20:54
Locatie: gem.Westerkwartier

Re: Dynamo vervanger

Bericht door Texis » wo 27 jun 2018, 19:59

Tig jaren geleden heb ik een nieuwe 100ampere dynamo gekocht van EDS in Beilen.
Deze was met minimale werkzaamheden pas te maken op 1991 ducato 290 2.5turbo diesel.

Alleen de bekrachtiging van de rotor was lastig.(weet niet meer hoe)
Aangedreven door 1stuks 10x913La V riem die je dan zeer frequent moet spannen. bv ook onderweg.
De spanning van de Vriem moet altijd OPTIMAAL zijn in deze opstelling.
Ook moet de aandrijfpoulie in goede staat zijn.(nieuwe door EDS geleverd)
Anders gaat dit niet.
Levensduur van de vriem was onder deze voorwaarden plm 10.000km.

Toen dit werkte heb ik gelijk een reserve dynamo gekocht,want als hij stuk gaat vindt je dit type natuurlijk nooit.
Deze nieuwe dynamo`s kosten minder als 100,- per stuk.

Deze auto heeft nu 120000 km meer gelopen zonder dynamo problemen.De nieuwe ligt nog steeds in de auto voor reserve.
Of het genoeg is voor je airco...? Ik denk het niet.
Dat wilde ik even met jullie delen
Met vriendelijke groet ben

Gebruikersavatar
deutz
Berichten: 450
Lid geworden op: do 03 nov 2005, 23:36
Locatie: tussen de rivieren

Re: Dynamo vervanger

Bericht door deutz » wo 27 jun 2018, 23:24

Ik ga ervan uit dat de omvormer een 230 volt airco moet aandrijven, dezelfde omvormer heb ik ook en die voedt ook mijn dak airco, die heeft een vermogen van 4 amp. wat geleverd wordt door de omvormer die dus zijn voeding krijgt van een wisselstroom dynamo van 80 amp!
De dynamo is wel een extra dynamo die ik bij gebouwd heb, maar zou dus ook kunnen met een bestaande enkele dynamo!
De omvormer wordt in eerste instantie gevoed door 3x60 amp accu,s, zogauw als de motor loopt geeft de dynamo voeding aan de omvormer!
Deze set loopt al 5 jaar probleemloos!
niet geschoten is altijd mis!

petervandorst
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 22 mei 2015, 22:00

Re: Dynamo vervanger

Bericht door petervandorst » do 28 jun 2018, 8:58

Kijk hier heb ik wat aan

Je kan mijn volgen op Facebook
Restauratie hobby 600 :-B

Gebruikersavatar
deutz
Berichten: 450
Lid geworden op: do 03 nov 2005, 23:36
Locatie: tussen de rivieren

Re: Dynamo vervanger

Bericht door deutz » do 28 jun 2018, 23:09

sorry face boek heb ik niet :-B
niet geschoten is altijd mis!

Gebruikersavatar
Hansel
Berichten: 10
Lid geworden op: wo 18 jun 2008, 15:37
Locatie: Druten bij Nijmegen
Contact:

Re: Dynamo vervanger

Bericht door Hansel » zo 12 aug 2018, 21:40

@Peter:
Leuk restauratie van een Hobby600. Wij hebben de onze nu bijna 11 jaar en alles reeds vervangen. Tonnen informatie van het Duitse Hobby600 Forum gehaald. Vooral schema's voor de opbouw zijn handig. Als je op tijd klaar bent zien we je misschien eind september bij het 'spontane' treffen..
Inmiddels tien jaar geleden omgebouwd van benzine naar diesel en afgelopen winter mijn eigen besturing voor de opbouw erin gebouwd.
Ben ook bezig om er een elektrische airco in te bouwen, maar ik weet nog niet welke.

@Texis:
Heb je een typenummer van deze dynamo? Of weet je uit welke auto deze origineel komt? Ik weet nog niet wat ik ga kopen dus ook nog niet hoe veel vermogen de dynamo moet leveren..

Groeten, Hans Bruisten

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 23515
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Dynamo vervanger

Bericht door Kroppie » zo 12 aug 2018, 21:52

houd er wel rekening mee dat een vermogen van 4 ampere bij 230 volt 920 watt is, en dat zelfde vermogen is bij 12 volt 77 ampere !!, komt gemiddeld nog 15% omvormer verlies bij zit je op 89 ampere

jos
Laatst gewijzigd door Kroppie op zo 12 aug 2018, 21:54, 1 keer totaal gewijzigd.
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit.

eu , maakt meer kapot dan u lief is

Gebruikersavatar
travelscout
Berichten: 1332
Lid geworden op: di 25 mar 2014, 8:53
Locatie: Barendrecht

Re: Dynamo vervanger

Bericht door travelscout » zo 12 aug 2018, 21:53

Een airco met een eigen gebruik van 4A bij 230V??
Dat is dus een airco van nog geen 1000Watt???

Daar wordt je niet gelukkiger van....
Paul.

Gebruikersavatar
Peter LMC
Berichten: 4185
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 20:51
Locatie: Parel van de kempen
Contact:

Re: Dynamo vervanger

Bericht door Peter LMC » ma 13 aug 2018, 9:47

Daar wordt TS heel gelukkig van lijkt me.
Kijk even naar technische gegevens van deze airco.
Opgenomen vermogen 4.2 Amp op 230 volt
En dan 2200 watt (7500 BTU) koelvermogen en voor een 6 a 7 meter camper bedoelt.
Prima toch.
https://www.obelink.nl/telair-silent-74 ... _id%3D1249

Plaats reactie