Huishoudaccu's laden niet bij

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
mimi
Berichten: 30
Lid geworden op: do 22 mei 2003, 18:38
Locatie: Den Haag

Huishoudaccu's laden niet bij

Bericht door mimi » ma 25 jun 2018, 20:23

Tijdens onze reis naar Portugal laadden de beide, net nieuw geplaatste, huishoud accu's niet bij. Ook niet aan 220V.
De ijskast koelt ook niet tijdens het rijden, wel aan 220V.
Er is ook een nieuwe draadboom geplaatst.
De garage heeft geen tijd hier naar te kijken en volgende week vertrekken wij weer, dus probeer het zelf te repareren.
Wie weet de oplossing? Het betreft een Hymercar Magic, Fiat Ducato '95 2.5 TD
Startaccu geeft waarde van 12.7 en bij lopende motor boven 14
Beide huishoudaccu's een waarde van 11.3 en bij lopende motor ook 11.3
We hebben een zekering en een relais vervangen maar.... het probleem blijft.
Wat kunnen we nu nog doen?

cor heku
Berichten: 42
Lid geworden op: di 12 jun 2018, 16:53
Locatie: Best

Re: Huishoud accu's laden niet bij

Bericht door cor heku » ma 25 jun 2018, 20:31

hoe laden de huishoudaccu's? Via de lopende motor? Dan werkt het scheidingsrelais niet, want bij draaiende motor dient men op de HH accu rond 14 volt te meten.
Als op 240volt niet geladen wordt dan kijk de acculader eens na, of daar wel spanning op staat.
cor

mimi
Berichten: 30
Lid geworden op: do 22 mei 2003, 18:38
Locatie: Den Haag

Re: Huishoud accu's laden niet bij

Bericht door mimi » ma 25 jun 2018, 21:50

Dank voor je antwoord Cor!
Ook na vervangen van het scheidingsrelais laden de HH accu's met lopende motor niet bij en blijven op 11.3 V hangen.....
Ik zal de acculader eens na meten.

Gebruikersavatar
Aloys
Site Admin
Berichten: 13806
Lid geworden op: zo 11 mei 2003, 19:02
Locatie: Kampen
Contact:

Re: Huishoud accu's laden niet bij

Bericht door Aloys » ma 25 jun 2018, 22:00

Dat scheidingsrelais heeft aan beide kanten een zware zekering: eentje dichtbij de startaccu en eentje dichtbij
de huishoudaccu. Meet de spanning op de startaccu bij draaiende motor, die moet in ieder geval meer dan 13V zijn,
bijv. 14,3V. Meet vervolgens de spanning op de huishoudaccu. Die moet vrijwel dezelfde spanning hebben.

Heeft de huishoudaccu een veel lagere spanning, dan is ergens het contact verbroken. Het scheidingsrelais hoefde
helemaal niet stuk te zijn, dat relais krijgt een klein stuurspanninkje om te schakelen. Die spanning komt van de
zogenaamde D+ aansluiting op de dynamo. Dat is een punt waar pas spanning op komt wanneer de motor draait en
de dynamo stroom levert. Wellicht ontbreekt die stuurspanning, of is dat draadje ergens onderbroken.
Of er ligt een zekering uit, aan één van beide kanten.

Dit lijkt me -op zich- een simpel te controleren probleem.

Overigens: de dynamo bij mijn Ducato 2.8D van 1999 zat ergens onder het blok. Beetje lastig bij te komen dus. En
daar komt dat draadje van de D+ vandaan. Bij draaiende motor moet er dus ook spanning staan op het dunne draadje
van het scheidingsrelais. En het scheidingsrelais heeft ook een dun draadje naar massa. Je hebt immers een plus én
een min nodig om het relais te laten werken!

myway
Berichten: 8409
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07
Locatie: Breugel

Re: Huishoud accu's laden niet bij

Bericht door myway » ma 25 jun 2018, 22:09

Maar............ wat voor scheidingsrelais zit er in.
De een heeft het over een cyrix de ander over een relais die door de D+ wordt aangestuurd.
Wat zit er in, die relais werken echt heel verschillend.

Gebruikersavatar
Aloys
Site Admin
Berichten: 13806
Lid geworden op: zo 11 mei 2003, 19:02
Locatie: Kampen
Contact:

Re: Huishoud accu's laden niet bij

Bericht door Aloys » ma 25 jun 2018, 22:12

De camper is van 1995, het woord Cyrix wordt niet genoemd. Dan ga ik uit van een standaardrelais van pakweg 80A of zo.
Zo eentje met 4 platte lippen aan de onderkant.

myway
Berichten: 8409
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07
Locatie: Breugel

Re: Huishoud accu's laden niet bij

Bericht door myway » ma 25 jun 2018, 22:22

Er is door een garagebedrijf aan gesleuteld, die nu druk druk het probleem niet gaat nakijken.
Wat hebben die gedaan?

Gebruikersavatar
kampo
Berichten: 2216
Lid geworden op: vr 30 sep 2016, 21:01
Locatie: Brussel

Re: Huishoud accu's laden niet bij

Bericht door kampo » ma 25 jun 2018, 23:04

mimi schreef:
ma 25 jun 2018, 20:23
Tijdens onze reis naar Portugal laadden de beide, net nieuw geplaatste, huishoud accu's niet bij. Ook niet aan 220V.
De ijskast koelt ook niet tijdens het rijden, wel aan 220V.
Er is ook een nieuwe draadboom geplaatst.
De garage heeft geen tijd hier naar te kijken en volgende week vertrekken wij weer, dus probeer het zelf te repareren.
Wie weet de oplossing? Het betreft een Hymercar Magic, Fiat Ducato '95 2.5 TD
Startaccu geeft waarde van 12.7 en bij lopende motor boven 14
Beide huishoudaccu's een waarde van 11.3 en bij lopende motor ook 11.3
We hebben een zekering en een relais vervangen maar.... het probleem blijft.
Wat kunnen we nu nog doen?
Zo gaat het niet lukken natuurlijk.
Via een forum kan je nu eenmaal niet alles oplossen :bang:
Je maakt gewoon een afspraak met de juiste hersteller.
Gewoon een weekje later vertrekken.
Of er een week vroeger aan beginnen ?
Groeten Kampo

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 21716
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Huishoud accu's laden niet bij

Bericht door javanes » ma 25 jun 2018, 23:42

Geen werkend scheidingsrelais en geen werkend koelkastrelais.
Dan lijkt het een probleem met de D+.
Welk merk en type electroblock zit er in?
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding

Gebruikersavatar
309T16
Berichten: 1183
Lid geworden op: za 05 apr 2008, 13:35
Locatie: Grootegast

Re: Huishoudaccu's laden niet bij

Bericht door 309T16 » di 26 jun 2018, 8:31

Mimi, je locatie vermelden doet soms wonderen hier :wink:

Er zou zo maar een behulpzame "forum Harry" langs kunnen komen :D
Tabbert FFB 570 - 140.000km.
Peugeot J5 2.5TD, 1200W pure sinus omvormer, 360Ah semi-tractie, 335Wp zonnepanelen, 220V compressor-KK

mimi
Berichten: 30
Lid geworden op: do 22 mei 2003, 18:38
Locatie: Den Haag

Re: Huishoudaccu's laden niet bij

Bericht door mimi » di 26 jun 2018, 8:59

@Aloys, dank voor het meedenken!
Heel duidelijk uitgelegd. Ik ga die D+ vandaag meten en als het mij niet lukt langs een garage om bij de dynamo te komen.
Waarschijnlijk was het vervangen van het relais niet nodig maar leek me in eerste instantie het makkelijkst.
Nu denk ik dat ik ook niet de goede heb vervangen? (de lichtgrijze rechtsboven)
relais.jpg
relais.jpg (115.74 KiB) 336 keer bekeken

mimi
Berichten: 30
Lid geworden op: do 22 mei 2003, 18:38
Locatie: Den Haag

Re: Huishoudaccu's laden niet bij

Bericht door mimi » di 26 jun 2018, 9:03

@Javanes, ik geloof dat er geen elektroblok inzit.
@309216, ik woon in Den Haag, ja misschien komt er een handige "forum harry" langs?

Gebruikersavatar
Grumble
Berichten: 1899
Lid geworden op: ma 16 jan 2012, 22:21
Locatie: Enschede

Re: Huishoudaccu's laden niet bij

Bericht door Grumble » di 26 jun 2018, 9:39

We hadden hetzelfde probleem met onze Hymer op basis van een Fiat Ducato 2001, er werd wél opgeladen via het zonnepaneel.
Uiteindelijk bleek het een defecte zekering te zijn, een 50A dikke rode zekering en vlakbij de accu geplaatst.

mimi
Berichten: 30
Lid geworden op: do 22 mei 2003, 18:38
Locatie: Den Haag

Re: Huishoudaccu's laden niet bij

Bericht door mimi » di 26 jun 2018, 12:01

HEB een foto gemaakt van de plek waar de rode zekering bij de startaccu zou moeten zitten, maar zie hem niet?!
Ontbreekt de rode 50V zekering naast de 2 groene? of kijk ik op de verkeerde plek?
zekering.jpg
zekering.jpg (92.67 KiB) 278 keer bekeken

Plaats reactie