Navigatie: Actuele verkeersinformatie in Europa

Artikelen over de aanleg, onderhoud
en het gebruik van elektronica in de camper.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Marius HRL
Berichten: 9647
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 6:54
Locatie: Midden-Drenthe

Navigatie: Actuele verkeersinformatie in Europa



Bericht door Marius HRL »

Actuele verkeersinformatie in Europa

Wanneer je met je voertuig door Europa reist, kun je geconfronteerd worden met files in het buitenland. Als je zou kunnen beschikken over informatie over de actuele verkeerssituatie verderop op de geplande route, zou je die files kunnen vermijden. Maar..... hoe krijg je die informatie??

Net als in Nederland wordt in veel andere Europese landen geregistreerd waar het verkeer langzaam rijdt of stilstaat. Daarbij wordt o.a. gebruik gemaakt van meldingen van weggebruikers, detectielussen en de gegevens van (mobiele) telecomproviders. Waar zich langs een route een concentratie van mobiele telefoons vormt, is in de regel een file.....
Die fileinformatie is via diverse kanalen beschikbaar.

Verkeersinformatie via je navigatieapparaat
Er zijn drie soorten techniek, waarmee moderne navigatie-apparaten (afgekort verder: PNA = Personal Navigation Assistent) informatie over files etc. verwerken in de routeplanning.
  1. Softwarematig via je PNA. De minst actuele informatie is die, waarbij de software in je PNA gebruik maakt van eerdere ervaringsgegevens van weggebruikers op hetzelfde traject en tijdstip van de dag/week. Daarmee kun je het effect van dagelijkse files enigszins voorspellen en betrekken in de routeplanning. De feitelijke praktijk kan echter sterk afwijken!
  2. TMC-RDS-ontvanger. Zo goed als je aan een TV-signaal o.a. teletekst-informatie kunt toevoegen, kun je dat ook bij een radiosignaal doen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via het Radio Data Systeem (RDS), waarmee je o.a. op de display van je autoradio zichtbaar kunt maken welke zender er ontvangen wordt en bijv. gewaarschuwd wordt voor flitsers. Een speciale benutting van RDS is het Traffic Message Channel (TMC). Via TMC wordt redelijk actuele fileinformatie via een FM-radiozender gecodeerd verzonden. Het gaat dan in de regel om een aanduiding van het wegnummer, het soort vertraging (langzaamrijdend / stilstaand), de lokalisatie van de file (beginpunt / lengte / eindpunt) en de oorzaak van de vertraging (aanrijding / wegwerkzaamheden / afsluiting etc.) en de verwachte extra reisduur. De actualiteit van de file-informatie is afhankelijk van de snelheid waarmee die (handmatig) wordt bijgewerkt door de verstrekker van de informatie.
    Om die informatie in een PNA te kunnen benutten, dient een RDS-TMC-radio-ontvanger ingebouwd of aangekoppeld te zijn. Bij de meeste TomTom PNA's kun je zo'n ontvanger (tussen 20 en 30 euro) aansluiten door tussenplaatsing in de spanningsvoorziening. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is benutting van RDS-TMS-verkeersinformatie in veel landen (ook NL) GRATIS mogelijk. Daarnaast bestaan er ook gecodeerde varianten waarvoor betaald moet worden. De informatie betreft steeds de verkeerssituatie in het land of landsdeel dat bestreken wordt door de radiozender.
  3. Live file-informatie. Steeds meer PNA's zijn voorzien van een ingebouwde GSM-telefonie-unit met SIMkaart. Via een GPRS-dataverbinding kan permanent verbinding gemaakt worden met de zendmasten van de telecomprovider van die SIMkaart en wordt zeer actuele informatie (real-time) over de verkeerssituatie op de route doorgegeven. Daarbij kan ook de actuele verkeerssituatie in het buitenland verwerkt worden.
Die actuele file-informatie in binnen- en buitenland is ook via het internet beschikbaar. Bijvoorbeeld via deze TomTom-website http://www.tomtom.com/livetraffic kun je de meest actuele verkeerssituatie bekijken in 15 Europese landen. Door in te zoomen krijg je desgewenst detailinformatie. Zeer handig, wanneer je geen PNA beschikbaar hebt met real-time verkeersinformatie (of RDS-TMC).
Afbeelding

Deze informatie is veel actueler dan die op bijv de NOS-Teletekst-pagina's. Met diverse smartphones kun je ook navigeren en/of de actuele verkeerssituatie opvragen. Voor het laatste is toegang tot mobiel internet een vereiste.
Door benutting van bijvoorbeeld SMS-jes kun je de thuisblijvers inschakelen om op internet te kijken wat voor problemen jij verderop op je geplande weg kunt verwachten, zodat je je route zo nodig kunt aanpassen.


Nationale verkeersinformatie-websites
De HD Traffic website van TomTom geeft actuele informatie over de verkeerssituatie in een groot aantal landen. Daarnaast zijn er heel veel nationale verkeersinformatie-websites beschikbaar. Op sommige websites worden ook snelheidscontroles vermeld.
Een selectie:

Vragen of opmerkingen?
DIT IS EEN ARTIKEL IN DE KENNISBANK. Hier kun je als bezoeker géén vragen, opmerkingen of aanvullingen posten.
Dat kun je wél in het subforum Navigatie of via een Persoonlijk Bericht (PB-tje) gericht aan Marius HRL.
Bij voorbaat bedankt voor je reacties!
Dit item wordt mogelijk bijgewerkt. Volg de wijzigingen!

Marius HRL
Ons lid Marius HRL is helaas in maart 2022 overleden.
Plaats reactie