Gesponsorde links
 
Het is nu zo 17 dec 2017, 16:56

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 52 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: za 11 nov 2017, 20:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 25 maart 2014, 8:53
Berichten: 655
Woonplaats: Barendrecht
Ok, duidelijk.
Nu graag nog antwoord op deze vraag:

"Begrijp ik goed dat de gesimuleerde D+ werkt?
Je trapje schuift naar binnen als je de motor start (idem koelkast aan op 12V, schotel naar binnen etc.)?"

_________________
Paul.


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 9:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 27 aug 2004, 18:41
Berichten: 19028
Woonplaats: beemster
verbind bij draaiende motor het relais eens door,(gewoon kapje er af en contacten sluiten) laad ie dan wel , dan is het relais stuk als ie wel D+ krijgt

jos

_________________
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in zit.

eu , maakt meer kapot dan u lief is


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 13:52 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 25 aug 2004, 18:11
Berichten: 21271
Woonplaats: Hoek (Zeeuwsch Vlaanderen)
Dan moet het relais wel eerst worden gevonden.
Iemand schreef dat het relais in het CBE regelblok zit, maar volgens mij is het een extern relais.

_________________
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 14:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 31 mei 2006, 19:46
Berichten: 3372
Woonplaats: Velsen
Ik denk (maar weet het niet zeker) dat het scheidingsrelais in de CBE verdeeldoos ingebouwd is. In onze Hobby zit ook zo'n CBE verdeeldoos en in de handleiding staat:
Citaat:
• 12V VERTEILUNGS-MODUL
Hauptrelais, Batterie-Parallel Relais (12V - 70A), Kühlschrankrelais,
Ladungseinrichtung B 1, Schutzsicherungen

_________________
Evert

Hobby Siesta A55 GS Sport, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014)


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 14:43 
Offline

Geregistreerd: di 31 okt 2017, 12:59
Berichten: 18
Nieuwe metingen, nadat er een kleine verbruiker ongeveer 20 uur op de HHaccu's aan is geweest en de 230V niet aangesloten, ook de motor al die tijd niet aan geweest.
In deze situatie:
startaccu 12.59 V (was 12.67 V)
HHaccu A 12.75 V (was 13.00 V)
HHaccu B 12.74 V (was 13.12 V)

Nu met draaiende motor, nog steeds zonder 230V:
startaccu 14.09 V
HHaccu A 12.74 V
HHaccu B 12.74 V

Conclusie: geen opladen van HHaccu's door dynamo. Dat dat gisteren wel leek te gebeuren zou inderdaad het gevolg kunnen zijn van de korte oplaadperiode tijdens situatie 2 met aangesloten 230V.
Gesimuleerde D+: ik heb geen elektrisch opstapje, geen zonepaneel, geen schotel, geen AES kk, kan het werken van de D+ dus niet controleren. Wel de zekering gecheckt: die is in orde.

Het probleem lijkt dus toch echt in het CBE-blok te zitten en dan mogelijk in het scheidingsrelais, dat inderdaad ook volgens mijn handleiding in het CBE-blok zou moeten zitten. Door hier een extern scheidingsrelais overheen te zetten, los ik misschien wel het oplaadprobleem op, maar heb ik nog geen juiste weergave op het controlepaneel. En dat zou ik toch wel graag willen.
Ik denk dus dat de beste oplossing is om het CBE-blok bij een deskundige te laten checken en eventueel te laten repareren of te vervangen door een gereviseerde of nieuwe.
Iemand een beter idee?
Iemand een adres waar ik die check/reparatie zou kunnen laten uitvoeren?


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 15:02 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 31 mei 2006, 19:46
Berichten: 3372
Woonplaats: Velsen
Je conclusie lijkt me juist.
Die verdeeldozen zijn te koop, o.a. lhier .
Maar omdat je controlepaneel ook gek doet, zou ik er toch maar eerst door een deskundige naar de combinatie van controlepaneel en verdeeldoos laten kijken. Op de CBE website hebben ze het over "microprocessor controlled". De fout kan dus ook in de aansturing door het controlepaneel zitten. Informeer eens bij BBA Techniek in Duiven.

Je zou het controlepaneel even los kunnen halen en controleren of de aansluitkabel daarop goed aangesloten is, want ik neem aan dat je alle aansluitingen in de verdeeldoos al gecontroleerd hebt.

_________________
Evert

Hobby Siesta A55 GS Sport, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014)


Laatst bijgewerkt door 't Busje op zo 12 nov 2017, 15:07, in totaal 1 keer bewerkt.

Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 15:03 
Offline

Geregistreerd: wo 14 mei 2003, 19:51
Berichten: 3416
Woonplaats: Parel van de kempen
Vermeld even je woonplaats voordat we je naar Verweggiestan sturen voor reparatie. Antoine.

_________________
Peter


Share
Omhoog
 Profiel WWW  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 15:57 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 25 maart 2014, 8:53
Berichten: 655
Woonplaats: Barendrecht
Nee, nog even wachten: Eerst die D+ controleren!

Start de motor en verbind de D+ op je ebl eens door met de + pool van je accu.
Dit losse draad met zekering 1A aan de zijde van de accu.
Meet dan nog eens de spanning van je huishoud accu(´s).
Volg dan het advies van jos op, hierboven ergens.
Meet dan nog eens de spannings van je huishoudaccu(´s).

Doel is dat de spanningen van alle accu´s vrijwel gelijk zijn als de motor draait.

_________________
Paul.


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 18:13 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za 15 nov 2014, 13:46
Berichten: 334
Woonplaats: Regio Alkmaar
Je meet beide HHaccu's 12,74V. Volgens mij betekend dit dat ze 100% geladen zijn en vol is vol.

_________________
Met vriendelijke groet, Karel
Roller Team Livingstone 2


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 19:17 
Offline

Geregistreerd: di 31 okt 2017, 12:59
Berichten: 18
Alle bovenstaande suggesties ga ik de komende dagen opvolgen.
Vraag: onderstaande foto van het CBE-blok laat het scheidingsrelais zien: het zwarte blok met groene stip. Als daar het probleem zit, kan ik dat relais er dan zonder probleem uithalen en vervangen (uiteraard zonder 230V aansluiting aan de camper)?


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 19:59 
Offline

Geregistreerd: di 31 okt 2017, 12:59
Berichten: 18
CBE DS-300KN


Bijlagen:
CBE DS-300KN (Small).JPG
CBE DS-300KN (Small).JPG [ 86.12 KiB | 176 keer bekeken ]
Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 20:45 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 27 aug 2004, 18:41
Berichten: 19028
Woonplaats: beemster
zit waarschijnlijk gesoldeerd zo te zien, dat vergt natuurlijk wel soldeerkennis, maar eerst eens kijken of het echt stuk is.

zo te zien moet je de 2 dikke draden recht onder het relais met de stip welke met moertjes vast zitten doorverbinden om de hh accu te laden, ff kijken 1 van die draden moet naar de startaccu gaan(+ accu 1) en 1 moet naar de hh accu gaan(+accu 2), zie tekst op de print bij de moertjes.
kun je beste ff meten , met multimeter op 20 volt bereik zwarte punt op een massapunt en dan met de rode meetpunt op 1draad moet je dan de startaccuspanning meten en op de andere de hh accuspanning, meet je dat dan kun je die 2 even doorverbinden bij draaiende motor en dan kijken of er geladen word, zo ja dan is of het relais stuk of de aansturing van dat relais.

ga ik nu te ver moet je mijn schrijfsel maar negeren.

jos

_________________
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in zit.

eu , maakt meer kapot dan u lief is


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 21:27 
Offline

Geregistreerd: di 31 okt 2017, 12:59
Berichten: 18
nee hoor, dit kan ik nog prima volgen. Een leerzame workshop!


Share
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Huishoudaccu's laden niet op vanaf dynamo
BerichtGeplaatst: zo 12 nov 2017, 21:34 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 31 mei 2006, 19:46
Berichten: 3372
Woonplaats: Velsen
Denk erom dat er drie van die dikke bouten zitten en dat je de twee plus aansluitingen moet hebben. De derde is de massaverbinding.

Zit het relais niet in een relais voetje?

_________________
Evert

Hobby Siesta A55 GS Sport, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014)


Share
Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 52 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: dromer en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  



               


Powered by phpBB © 2014 phpBB Group
Template made by DEVPPL - phpBB.nl Vertaling
[ Time : 0.045s | 16 Queries | GZIP : On ]